Se je tudi vam zgodilo, da vas je na socialnih omrežjih dodala oseba z nekaj skupnimi prijatelji, ki je ne poznate? Vam je nato ponujala možnost dodatnega zaslužka z delom preko spleta? Zelo verjetno je govorila o MLM. Preden se podate v mrežni marketing (angl. “Multi-level Marketing” ali krajše MLM), preberite spodnji članek.

Mrežni marketing obsega prodajo produktov preko posameznikov namesto prodaje v trgovini. Pisarne ne obstajajo, prav tako pa ne plače. Prodajalci si zaslužijo denar kot delež zneska od prodanih produktov. Podjetja pridobivajo nove člane z rekrutiranjem preko zasebnih sporočil. Potencialne kandidate poskušajo pridobiti z obljubo dodatnega zaslužka. Nekateri gredo celo tako daleč in trdijo, da boste kasneje zaslužili več, če boste vložili lasten denar.

Vas to spominja na piramidni sistem? MLM je namreč zelo podoben piramidnim shemam. Tako kot piramidne sheme so ustvarjeni z namenom koristiti peščici ustanoviteljev. Od piramidnih shem se razlikujejo predvsem po tem, da prihodek ustvarjajo s prodajo strankam izven sistema. V praksi se pogosto izkaže, da je produkt postranskega pomena. Jedro aktivnosti je vzpostavljanje sistema distributerjev. Ustanovitelji težijo k temu, da bi člani vložili lasten denar in aktivno novačili nove člane. V nekaterih MLM sistemih se je izkazalo, da je do omembe vrednega zaslužka prišla le peščica (manj kot 1 % vključenih). Več v spodnjem videoposnetku.

J. R.

Komentarji