Se tudi vam zdi, da je včasih občutek po opravljeni veliki potrebi preprosto zadovoljujoč? Ste vedeli, da se za tem skrivajo znanstvena dejstva? Preberite spodnja dejstva in ugotovite razloge za dobro počutje.

Sprostitev mišic

Ko ste pojedli vaš zadnji obrok, so se vaša prebavila začela širiti in prebavljati zaužito hrano. Receptorji pa nato pošljejo sporočilo v možgane, da je čas, da se telo znebi odvečnih snovi. Med celotno prebavo se mišice prebavnega sistema napenjajo, da omogočijo prebavo. Napete pa so tudi analne mišice, ki preprečujejo nenadzorovano izločanje blata. Ko so te mišice dovolj napete, pošljejo signal v možgane, ti pa nam sporočijo našo potrebo. Ko te mišice sprostimo se zgodi olajšanje. Kot vsaka druga sprostitev mišic, tudi ta prinese dober občutek.

Živci obožujejo ta občutek

V anusu se nahaja veliko živčnih končičev, te celice so edine, ki razločijo med plinom, tekočino in trdnim izločkom. Ti živci, kakor vsi ostali, pošljejo signale v možgane.

Dva živca, sta ključ do dobrih občutkov, ki jih povzroča izločanje. To sta:

  • vagusni živec v vaše možgane pošilja prijetne signale. zadolžen je za dihanje, bitje srca in nadzoruje večino črevesja. Je en izmed največjih živcev v našem telesu in takrat ko ste na veliki potrebi, pošilja v možgane zadovoljiv občutek. Stimulacija tega živca lahko celo povzroči znižanje krvnega tlaka.
  • pudendalni živec pošilja senzorične informacije iz vašega anusa v možgane. Isti živec se nahaja tudi v penisu in ščegetavčku. Kljub temu, da to še ni dobro raziskano, bi lahko bil ravno ta živec odgovoren za prijetne občutke.

 

Pri moških ima vsekakor svoj vpliv tudi prostata, ki je pogosto naslovljena kot moška točka G (G spot).

L. Z.

Komentarji