Že stara fraza pravi, da moški in ženske komuniciramo drugače. Moški se pogosto pritožujejo, da ženske preveč govorijo. Na drugi strani pa so ženske frustrirane zaradi ponavljajočih se vprašanj: “Kje je moja majica?” Pogosto se sprašujejo: “Kaj je mislil s tem?” in “Ali je s tem mislil to?”

Ljudje imamo različne načine komuniciranja in izražanja čustev, s čimer ni nič narobe. Ko pride do napačnih interpretacij, jeze, nezadovoljstva, sploh, ko smo z osebo tesno v stiku, nastopi težava. Način, kako s partnerjem komunicirate, vpliva na sposobnost, kako se z njim povežete, ujamete in posledično sobivate.

Psihologi razloge za različno komunikacijo moških in žensk iščejo v zgodnjem otroštvu. Igrače fantov so avtomobilčki in puške, deklic pa punčke in skodelice za čaj. Skozi igro tako fantje razvijajo logično razmišljanje, kjer vzrok vodi k posledici (avtomobilček zaradi ovire na ‘cesti’ iztiri), deklice pa ob čajankah in skozi skrb za punčke razvijajo čustveno raven dojemanja in komuniciranja. Morda smo res moški z Marsa in ženske z Venere, ampak tradicionalen moški in ženski način mišljenja, dojemanja in komuniciranja se razvija že od naših malih nog dalje.

Prva napaka, ki jo moški naredijo: sporazumevajo se na enak način, ne glede na spol sogovornika. Ne uporabljajo istega pristopa, ampak še vedno bodo dajejo prednost istim vidikom komunikacije. Moški želijo rešiti težavo; jo najti, rešiti, odpraviti; ženske pa dajejo prednost raziskovanju in deljenju čustev. Sam pogovor o tem, čutijo kot cilj. Za ženske je čustvena komunikacija sama sebi namen. Čeprav se moški med komunikacijo zavedajo čustev, se nanje ne osredotočajo, saj so naučeni, da jih potlačijo. Moškim komunikacija pomeni reševanje problemov, ženske pa  govorijo o čustvih zaradi potrebe, ne da bi si prizadevale odpraviti težave.

Če želite spoznati žensko na njeni ravni, upoštevajte njen način komuniciranja. Ni bolj ali manj pomemben, je preprosto drugačen. Ponujamo nekaj nasvetov, kako prilagoditi komuniciranje z žensko, da se bosta oba počutila bolj slišana.

Spoštujte njen način komuniciranja.

Odpravite misel, da je njeno govorjenje nepomembno. Odložite telefon, daljinski upravljalnik in se potrudite razumeti, kaj in zakaj govori vaša draga.

Prisluhnite ji

Izboljšajte se pri poslušanju. Ženske želijo, da jih moški čustveno razumejo, zato najprej poslušajte. Dajte ji vedeti, da jo skušate razumeti in da je slišana. Bodite radovedni, kako se počuti in kaj misli.

Upoštevajte ‘podtekst’

Ženske pripoved gradijo na opisu vseh okoliščin in čustev, ki so zanje pomembna. V ‘podtekstu’ kalijo, kar hočejo sporočiti. Bodite strpni.

Vir: AskMen

Komentarji