Zaradi pomanjkanja spanca lahko postanete razdražljivi. Vpliva pa lahko tudi na spomin, zdravje, spolnost, izgled in celo poslabša možnost hujšanja. Za vas smo pripravili 8 posledic primanjkovanja spanja. 

Nesreče

Poleg alkohola je nenaspanost eden izmed najpogostejših razlogov prometnih nesreč. Ne dogajajo pa se samo prometne nesreče temveč tudi druge, kot naprimer nuklearna nesreča v Černobilu.

Nenaspanost vas naredi neumne

Vaša presoja se zmanjša, prav tako se zmanjša sposobnost pomnjenja in učenja. Zato se velikokrat zgodi, da storimo kaj neumnega ko smo nenaspani. Poleg tega pa ima spanec zelo pomembno vlogo pri vtisovanju spomina v možgane.

Zdravstveni problemi

  • Bolezni srca,
  • sladkorna bolezen,
  • visok krvni tlak,
  • možganska kap,

so le nekatere bolezni, ki jih lahko povzroči pomanjkanje spanja.

Znižana spolna želja

Pomanjkanju spanja sledi pomanjkanje energije, in edino o čemer lahko razmišljate je spanje. Znižana spolna želja pa lahko igra pomembno vlogo v razmerju. Pri moških se ponavadi ob pomanjkanju spanja zniža tudi količina testosterona v krvi, ki vpliva na spolno željo in plodnost.

Depresija

Po daljšem pomanjkanju spanja se začnejo pojavljati simptomi depresije. Možgani ne delujejo več pravilno, saj v telesu ni ravnovesja snovi. Ljudje, ki premalo spijo, so 5x bolj podvrženi k razvoju depresije.

Pomanjkanje spanca postara vaš videz

Podočnjaki, gubice, suha koža, vse to se lahko zgodi zaradi premalo spanca. Razlog zato pa je, da ko ne spite dovolj vaše telo proizvaja več kortizola (stresni hormon), ki lahko uničuje kolagen v koži. Kolagen pa je glavni pri ohranjanju elastičnosti vaše kože.

Zaradi pomanjkanja spanja se lahko zredite

Ker vaša presnova ne bo potekala kot bi morala, se bodo odvečni kilogrami začeli hitreje nabirati, poleg tega pa boste verjetno več jedli, ker bo vaše telo zaznalo, da vam nečesa primanjkuje. Če boste želeli shujšati, najprej poskrbite, da dovolj spite, saj vam bo pri pomanjkanju spanca zelo težko uspelo.

Večje možnosti smrti

Ko se vaša nespečnost spremeni v kronično, boste najprej razvili določene bolezni, poleg bolezni tvegate tudi večje možnosti nesreč zaradi nespametnih odločitev.

Poskrbite da boste vedno kolikor se le da naspani, saj boste tako poskrbeli za svoje zdravje, hkrati pa ne boste ogrožali drugih.

Pridobljeno: Web MD

L. Z.

Komentarji