Kmetovalec v Rusiji želi pridelavo kravjega mleka povečati na prav poseben način. Kravam na svoji kmetiji je namestil VR očala. Z uporabo te tehnologije želi živali prepričati, da so na polju v času poletja.

Sodelujoči v raziskavi upajo, da bodo pripomočki pomagali v boju proti “zimski depresiji” pri živalih in spodbudili proizvodnjo mleka. Nenavaden projekt je pred dnevi objavilo Ministrstvo za kmetijstvo in prehrano moskovske regije. Izvaja se na kmetiji RusMoloko v bližini ruske prestolnice. Uporabljajo se navidezna polja, ki naslikajo resnično situacijo s kravami. Ta vizija poletja v mrzlih zimskih mesecih jim dejansko koristi. Po zgodnjih testiranjih z VR očali je ministrstvo opazilo “zmanjšanje tesnobe in povečanje splošnega čustvenega razpoloženja črede.”

Raziskovalci načrtujejo nadaljevanje študije, da bi ugotovili, ali se pozitivni učinki razširijo na povečanje proizvodnje mleka, saj primeri mlečnih kmetij iz različnih držav kažejo, da se v mirni atmosferi količina in včasih tudi kakovost mleka znatno povečata. Če se bodo raziskave izkazale za uspešne, bi se lahko VR očala začela množično proizvajati. Da ne boste mislili, da so raziskovalci vzeli igričarska VR očala in jih namestili preko kravjih oči. Razvili so namreč naprave, ki posebej ustrezajo obliki kravje glave. VR zasloni so bili ustvarjeni za njihov vid, saj raziskave kažejo, da krave v barvnem spektru bolje zaznavajo odtenek rdeče kot odtenek zelene in modre.

Čeprav slušalke dokazano pozitivno vplivajo na živali, lahko pride do nekaterih stranskih učinkov. Ob krasnem pogledu na poletna polja si lahko krave zaželijo, da bi se skozi ta polja sprehodile, vendar jih ob tem čaka hladna in trda zemlja. Lahko celo poskušajo žvečiti zeleno travo in so razočarane nad okusom hrane, ki jo pred seboj dejansko najdejo. Kmetija RusMoloko seveda ni prva, ki uporablja tehnologijo za izboljšanje okolja svojih živali. Nekatere kmetije so za udobje krav namestile samodejne vrtljive krtače, drugi pa so uporabili glasbo za pomiritev goveda.

 

Vir: Unilad

J. R.

Komentarji