Zima je sicer zelo lep del leta, vendar s seboj prinaša številne nevšečnosti za vas in za vaše ljubljenčke. V nadaljevanju vam bomo zaupali nekaj nasvetov, ki vam bodo pomagali pri skrbi za vašega štirinožca.

Če imate dolgodlakega psa je zelo pomembno da ga pozimi ne brijete ali strižete. Negujte njegovo dlako, jo krtačite, lahko pa psu v prehrano dodate malo več maščobnih kislin in beljakovin, saj bodo te poskrbele za bolj gosto in sijočo dlako.

Predvsem pri kratkodlakih psih je zelo pomembno, da jih oblečete. Čeprav se to marsikomu zdi neumno, lahko psa zebe enako kot človeka. Ker kratkodlaki psi nimajo veliko zaščite pred mrazom jim morate pomagati vi. Oblečete lahko tudi dolgodlakega psa, če je bolj zmrzljiv in mu tako ustreza.

Zelo pomembno je tudi da psa kopate zvečer, da bo njegova dlaka do jutra suha in tako ne boste tvegali da bi se vaš ljubljenček prehladil, v hujših primerih celo dobil pljučnico.

Poskrbite da ne bo ležal na mrzlih tleh, če ga imate v hiši ali stanovanju, poskrbite, da ne bo ležal na mrzlih ploščicah. Na tla mu položite odejo ali blazino, ki bo poskrbela za toploto in udobje.

Za mladičke, starejše pse in bolne pse je zelo pomembno, da jih pozimi ne puščate zunaj ampak jim zagotovite toplo zavetje, saj je zima lahko za njih usodna.

Ko pridete iz sprehoda, svojega ljubljenčka temeljito obrišite, tačke pa sperite pod mlačno vodo, saj je velika verjetnost, da je hodil po tleh, ki so bila soljena. Sol bo dražila njihove tačke, kar lahko vodi do alergij in razjed, ki so zelo neprijetne.

Poskrbite, da se bo vaš pes dovolj gibal. V nasprotnem primeru lahko postane predebel, če je pozimi njegovo gibanje zmanjšano. Temu primerno zmanjšajte tudi njegove obroke.

L. Z.

 

Komentarji