Različne države iščejo različne načine pridobivanja električne energije. Poleg ZDA zdaj tudi Kitajska razmišlja o pridobivanju električne energije izven našega planeta. Nekaj časa nazaj smo pisali o načrtih ZDA, da v vesolju postavijo jedrski reaktor. ZDA namreč načrtujejo uporabo cepitve atomskih jeder za pridobivanje električne energije na Luni in Marsu. Kitajci pa so so odločili za Sonce – vir, ki ne bo ugasnil še vsaj 4 milijarde let.

Uporaba sončne energije se lahko do leta 2035 povzpne na povsem novo raven, saj želijo strokovnjaki Sončevo moč izkoristiti iz vesolja. Kitajska akademija za vesoljsko tehnologijo (CAST) je navedla, da bo država storila prav to in zgradila vesoljsko elektrarno do leta 2035. To bi močno zmanjšalo sedanjo porabo fosilnih goriv. Rešitev, ki temelji na vesolju, bi bila učinkovitejša in bolj trajnostna. Ta način izkoriščanja energije bi poskrbel za zanesljivo oskrbo satelitov, izoliranih območij na Zemlji in območij, katera je prizadela nesreča.

Elektrarna bi na višini 36.000 km zajela Sončevo energijo, ki nikoli ne pride do Zemlje. To bi z mikrovalovi ali laserji prenesli na naš planet za nadaljnjo uporabo. Ekipa CAST-a želi okrepiti mednarodno sodelovanje in narediti znanstvene ter tehnološke preboje, da bo človeštvo zgodaj doseglo sanje o brezmejni čisti energiji. Ta ideja se je prvič pojavila leta 1941, ko je avtor znanstvene fantastike Isaac Asimov pisal o konceptu izkoriščanja moči iz vesolja. Nato je leta 1968 ameriški vesoljski inženir Peter Glaser sestavil uradni predlog za tak sistem, ki izkorišča energijo Sonca v vesolju.

Za začetek projekta Kitajska gradi testno bazo v Bishanu, naložba pa je vredna 25 milijonov evrov. Tam bo možno raziskovati visoko zmogljiv brezžični prenos energije in kako bi to vplivalo na naše okolje. Čeprav je Kitajska država, ki močno onesnažuje okolje, se zaveda človekovih negativnih vplivov na naravo. Tako se je Peking zavezal, da bo do konca prihodnjega leta investiral več kot 300 milijonov evrov v razvoj solarnih, vetrnih, vodnih in jedrskih elektrarn.

Vir: InterestingEngineering

J. R.

 

Komentarji