Ali slabe vozniške navade za avtomobil predstavljajo nepotrebno obremenitev? Sestavili smo seznam 10 navad, za katere morda niti ne veste, da jih počnete, te pa lahko poškodujejo vaše vozilo.

10. Konstantno zaviranje po hribu navzdol

Zaviranje po hribu navzdol je navada, ki bo verjetno povečala obrabo zavornih ploščic in diskov. To bo povzročilo, da jih boste morali pogosteje zamenjati, kar bo predstavljalo dodaten strošek za vašo vožnjo. Pri vožnji navzdol je najbolje, da prestavite v nižjo prestavo, rahlo zavirate in zavoro spustite, da se zavore ohladijo.

9. “Počivanje” roke na prestavni ročici

Zobnik je povezan z izbirno vilico, ki je zasnovana tako, da za kratek čas vzpostavi stik z vrtljivim delom. Če naslonite roko na gonilo, tvegate pritisk na izbirne vilice, kar lahko povzroči prezgodnjo obrabo. Nekateri priročniki proizvajalcev avtomobilov posebej odsvetujejo zadrževanje roke na prestavni ročici.

8. Pospeševanje pri nizkih vrtljajih ali v visoki prestavi

Številni sodobni avtomobili imajo indikator oziroma luči za prestavljanje, ki vam svetuje, kdaj prestaviti navzgor ali navzdol. Te so po navadi postavljene glede na ekonomičnost. Pospeševanje pri nizkih vrtljajih ali previsoki prestavi pomeni, da motor deluje močneje, kar povzroča nepotrebno obremenitev motorja. Prestavite prestavo nižje in dovolite, da se vrtljaji dvignejo. To je še posebej primerno pri prevozu težkih tovorov ali vožnji po klancu navzgor.

7. Prekomerna obtežitev avtomobila

Sodobni avtomobili so zasnovani tako, da lahko prevažajo velike tovore, vendar to še ne pomeni, da jih ni mogoče preobremeniti. Navodila za uporabo vam bodo pogosto navajala največjo dovoljeno težo vašega avtomobila, iz česar bo razvidno, koliko prtljage lahko naložite. Večja kot je teža, več obremenitve postavljate na zavore, vzmetenje in pogonski sklop. Zaradi tega je priporočljivo, da v prtljažniku svojega avtomobila ne puščate nepotrebnih predmetov, saj bo to negativno vplivalo na porabo goriva in emisije izpustov.

6. Prestavljanje v vzratno prestavo preden se vozilo ustavi

Prestavljanje v vzratno prestavo preden se je vozilo popolnoma zaustavilo ni priporočljivo. S tem namreč pride do obrabe menjalnika. Pred vzratno vožnjo se vedno prepričajte, da se je avtomobil popolnoma zaustavil.

5. Vožnja čez luknje na cesti in hitrostne ovire

Ugotovljeno je bilo, da pride do velikega deleža škode na vozilih zaradi lukenj na cesti, zato se jim je najbolje izogniti. Udarec lahko povzroči poškodbe na kolesih in drugih delih pogona.

4. Zanemarjanje opozorilnih luči na armaturni plošči

Nekatere armaturne plošče imajo več luči kot božično drevo. Primer tega so opozorilne luči za nivo tekočine za vetrobransko steklo ali nedelujočo žarnico. Takšne lahko ignoriramo do konca vožnje in težave uredimo ob prvi priložnosti. Če se na armaturni plošč pokažejo naslednja opozorila: motor, zavorni sistem, okvara servo volana, airbag, tlak olja, hladilni sistem; priporočamo obisk pri mehaniku.

3. Preobremenitev motorja, ko je ta še hladen

Nekateri ljudje vam bodo morda rekli, da je redna kratka vožnja za vaš avtomobil zelo slaba, saj se motorno olje nikoli popolnoma ne segreje. V resnici začnejo vsa vozila delovati v hladnem, zato je kritično, da se motorja ne preobremenjuje, dokler ta ni ogret. To daje olju čas, da se ogreje in kroži okoli motorja – tako se izognete morebitnim poškodbam.

2. Nepravilna uporaba sklopke

Prekomerna uporaba sklopke je slaba ideja, še posebej zaradi tega, ker se to šteje pod obrabo in ni zajeto v garanciji. Do take uporabe sklopke pride pri menjavi prestave ali pri speljevanju v klanec. Slaba kontrola sklopke povzroči prekomerno obrabo in zmanjša njeno življenjsko dobo.

1. Pozno zaviranje

Morda včasih pride do situacije, ko morate zaustaviti v sili. V tem primeru uporabite nenadno zaviranje. Če potrebe po tem ni, pozorno opazujte promet pred sabo in pravočasno zavirajte. Dosledno pozno zaviranje namreč povzroči večjo obremenitev zavornega sistema ter hitrejšo obrabo blazinic in diskov. Na splošno je premišljen pristop k vožnji, ki predvideva pot vnaprej, boljši za vaš avto in okolje.

 

Vir: RAC

J. R.

Komentarji