Tretja epizoda osme in tudi zadnje sezone serije Igre prestolov kljub pestremu dogajanju in trajanju preko 80 minut ni prepričala oboževalcev. Ta del je bil najslabše ocenjen od 5. sezone dalje, če gledamo celotno serijo pa je ta del tretji najslabše ocenjen izmed vseh.

V prvih dveh delih smo bili priča stopnjevanju dogajanja – najrazličnejši ljudje so se zbrali v Zimišču in tako kot gledalci so bili v pričakovanju vojske nočnega kralja. Bojevniki so se večer pred bitko med sabo poslavljali, nekateri so zadnje trenutke preživeli bolj intimno, vedeli so, da se bliža konec. Konec vsaj za nekatere smo pričakovali tudi v uredništvu spletnega portala Pravi moški. V prejšnjem članku smo pisali o tem, kdo vse bi nas lahko zapustil v prihajajoči epizodi. Čeprav so nekatera vprašanja ostala odprta, smo se na srečo zmotili. Kljub ogromnim izgubam je Zimišče uspelo ubraniti 7 kraljestev in pokončati nočnega kralja.

Veseli smo, da se je bitka na severu končala, vendar naša pričakovanja niso bila izpolnjena, s tekom dogodkov nismo zadovoljni. Eden izmed vzrokov za slabo oceno epizode je v tem, da so bile scene pretemne. Nekatere scene so bile zelo temne in zamegljene, tako je bilo zelo težko do potankosti slediti dogajanju. Po drugi strani so bile nekatere scene dovolj osvetljene – za to se lahko zahvalimo Melisandre in zmaju Drogonu. Kljub velikemu številu žrtev je večina pomembnih oseb preživela, kar se zdi glede na zelo močnega nasprotnika nelogično.

Pričakovanj ni izpolnila niti smrt nočnega kralja. Nekateri kritiki pravijo, da njegova smrt ni bila dovolj »zadovoljujoča« – pravijo, da se je pričakovalo bolj epski konec. Če vzamemo za primerjavo: nočni kralj je oživil zmaja Viseriona, z njegovo pomočjo je stopil Zid, ki je bil nepremagljiv stoletja, zdaj pa ga je v trenutku zabodla deklica. Prihod zime, pred katero Starki prek televizijskih zaslonov svarijo že od leta 2011, je z bodalom preprečila najstnica. Tako preprostega konca nočnega kralja nismo pričakovali, vendar je čar te serije ravno v tem, da se lahko zgodi nepričakovano, kot lahko vsak trenutek pride do nepričakovane smrti ene izmed pomembnejših oseb.

Čeprav je bilo tretji del na trenutke težko gledati, smo dogajanju pozorno sledili in lahko odgovorimo na nekatera vaša vprašanja, ki se vam morda porajajo.

Bomo v 4. delu ponovno srečali samostrel, katerega je prejel Bronn?

Ljubezenski odnos med Cersei in Jamie-jem se je pred kratkim spremenil. Jamie ji ni več zaupal, saj je izdala tudi njega, ko je obljubila, da bo na sever poslala vojsko, ki bo pomagala zaščitit ljudi pred vojsko nočnega kralja. Zaradi tega želi Cersei opraviti z obema bratoma. Bronnu je naročila, naj ju ubije. Cersijin pomočnik Qyburn mu je izročil samostrel, s katerim je Tyrion ubil svojega očeta Tywina. Prav zato želi Cersei, da Bronn s tem orožjem pokonča izdajalska Lannisterja. Ta samostrel ima kar nekaj zgodovine, v preteklosti ga je uporabljal tudi Joffrey. Cersei »izdajalcema« Tyrionu in Jamie-ju privošči smrt, kakršne je bil deležen njihov oče. Zdaj, ko je nočni kralj premagan, se lahko Bronn vsak trenutek pojavi v Zimišču. Videli bomo, ali je Bronn navaden plačanec in bo izvršil ukaz plačnika, ali pa ne bo svojih dveh prijateljev.

Kje je Jonov zmaj Rhaegal?

Jon se je v predhodnih epizodah izuril za letenje z zmajem, saj je vendar Targaryen. V tretji epizodi smo lahko videli njegov spopad z nočnim kraljem – vsak na svojem zmaju. V dvoboju sta bila poškodovana oba zmaja, Viserion je izgubil polovico obraza, Rhaegal pa je dobil močan udarec v prsi. Ta je povzročil da sta skupaj z Jonom padla na tla, zmaja pa kasneje nismo več videli. Kaj se je torej zgodilo z Rhaegalom? Zagotovo vemo, da je živ, saj ga lahko opazimo v napovedniku za epizodo 4. Tam skupaj z Drogonom letita preko Zimišča, medtem ju opazuje Sansa. Rhaegal je preživel, vendar je ranjen, saj ga je poškodoval nočni kralj, v napovedniku pa lahko vidimo, da ima luknje na krilih, zato se lahko vprašamo, ali se bo zmaj sploh sposoben bojevati v naslednji bitki.

Kakšna usoda čaka Jonovega krvovolka?

Podobno kot z Rhaegalom se je zgodilo s krvovolkom Duhom (»angl.« Ghost). Na začetku smo ga videli, kako je odšel v boj, kasneje ga ne opazimo več. Pred tem smo ga nazadnje opazili v 6. sezoni, ko je Melisandre oživela Jona. Od takrat je praktično izginil, morda zaradi visokih stroškov animacije krvovolkov. Ghost je skupaj z Dothraki in Jorahom Mormontom napadel vojsko mrtvih, vendar je od tega preživela le peščica mož. Glede na to, da ga v nadaljevanju epizode nismo videli, najverjetneje ni umrl in ga bomo morda še videli v enem izmed prihajajočih delov.

J. R.

Vir: https://www.gamespot.com/articles/review-game-of-thrones-episode-3-season-8-pulled-o/1100-6466520/

Komentarji