Resna in grozljiva pripoved o najhujši jedrski katastrofi v zgodovini je skočila na prvo meste IMDb-jeve lestvice samo nekaj dni po zaključku krajše serije. Od torka, ko je bil predvajan zadnji del serije, je imel Černobil povprečno oceno 9,7 zvezdic od 10. Oceno je oddalo 140.000 uporabnikov.

S tem se je serija zavihtela na prvo mesto med vsemi serijami v zgodovini. Černobilu po ocenah sledijo:

  • 9,5 – Breaking Bad (AMC),
  • 9,5 – Planet Earth II (BBC),
  • 9,5 – Band of Brothers (HBO),
  • 9,4 – Planet Earth (BBC),
  • 9,3 – Game of Thrones (HBO),
  • 9,3 – The Wire (HBO).

Černobil dramatizira zgodbo o obsežni eksploziji jedrske elektrarne 26. aprila 1986 v Ukrajini, ki je v Belorusijo, Rusijo in Ukrajino ter vse do Skandinavije in zahodne Evrope ponesla radioaktivne snovi. Omejena serija je bila posneta na lokaciji v Ukrajini in v delno razgrajeni jedrski elektrarni v Litvi. Nesreča v Černobilu leta 1986 je bila največja katastrofa, katero je povzročil človek. Sevanje je močno vplivalo na preko 600.000 ljudi.

V seriji igrajo Jared Harris kot Valerij Legasov, vodilni sovjetski jedrski fizik, Stellan Skarsgård kor sovjetski podpredsednik vlade Boris Ščerbina, katerega je Kremelj določil za vodenje vladne komisije za Černobil po nesreči in Emily Watson, ki prikazuje Ulano Khomyuk, sovjetsko jedrsko fizičarko, ki se je zavezala, da bo rešila skrivnost tega, kar je povzročilo eksplozijo Černobilu. Njen lik je poklon vsem znanstvenikom, ki so v Černobilu pomagali Legasovu. HBO bo 24. junija izdal digitalno različico Černobila, ki bo vključeval spremljevalni del, v katerem bodo glavni igralci razpravljali o sojenju v zadnjem delu mini serije.

Zanimiva povezava s krajem jedrske elektrarne je napisana v knjigi razodetij. V njej je angel napovedal, da bo velikanska zvezda – pelinova zvezda prinesla usodni dan. Če poskusimo ugibati, ime za rastlino pelin v tej regiji ni nič drugega kot černobil, kar je pozneje postalo ime mesta z elektrarno, ki je takrat napajalo Sovjetsko zvezo.

J. R.

Vir: https://variety.com/2019/tv/news/chernobyl-top-rated-tv-show-all-time-1203233833/

Komentarji