Slovenci vsako leto popijemo več kave. Povprečni član gospodinjstva je po podatkih statističnega urada v letu 2012 porabil 3,5 kg kave ali njenih nadomestkov, v letu 2015 je to število naraslo na 5,5 kg. Čeprav se nam zdi, da popijemo veliko kave – veliko ljudi jo pije večkrat dnevno, je bila naša poraba v letu 2015 enaka evropskemu povprečju. V EU so je največ popili Švedi (10,1 kg/prebivalca) in Finci (12,2 kg/prebivalca). Ima kava kakšne pozitivne in negativne vplive ali gre le za mite?

Kava pomaga izgubiti težo

Kofein lahko nekoliko – zelo rahlo izboljša vaš metabolizem, vendar premalo, da bi vam na dolgi rok pomagal pri hujšanju. Kofein lahko zmanjša vašo željo po jedi za kratek čas, vendar ni dovolj dokazov, ki bi pokazali, da dolgotrajno uživanje pomaga hujšati.

Od kave lahko postanete odvisni

Čeprav je v tem nekaj resnice, ni tako hudo, kot bi si sprva mislili. Kofein stimulira centralni živčni sistem, kar povzroča zelo rahlo odvisnost. Ta rahla odvisnost mine po enem ali dveh dneh brez kave, kar ni nič v primerjavi z nekaterimi drugimi drogami.

Kava povzroča bolezni srca, raka, osteoporozo …

Če dnevno zaužijete zmerno količino kofeina (do 300 mg ali tri skodelice kave), vam to ne bo škodovalo. Če imate visok krvni tlak, lahko potencialno doživite začasen porast srčnega utripa, vendar povezave s kofeinom in visokim holesterolom, srčno-žilnimi boleznimi ali osteoporozo ni.

Skodelica kave vas bo streznila

Kratek odgovor na to bi se glasil: ne. Teoretično lahko kofein povzroči, da je oseba bolj pozorna. Kljub temu je raziskava ameriškega združenja psihologov pokazala, da kava ne odpravi negativnega kognitivnega vpliva alkohola. Ljudje, ki so pod vplivom alkohola, in so zaužili kavo, se lahko počutijo budne in dovolj sposobne za obvladovanje potencialno nevarnih situacij kot je vožnja v alkoholiziranem stanju. Vsekakor vam slednje močno odsvetujemo.

Nosečnice naj ne bi pile kave

Kofein ne bo škodil zarodku, vendar je priporočljivo, da ženske omejijo svoj dnevni vnos kofeina na približno 200 mg, kar je enako eni skodelici običajne kave. Kofein lahko sicer prehaja skozi posteljico in doseže dojenčka, vendar ni konkretnih raziskav, ki bi dokazale, da je škodljiv.

Kava pomaga pri “mačku”

Če kavo pijete pogosto, jo spijte tudi, če ste prejšnji dan zaužili veliko količino alkoholnih pijač. Če kave ne popijete, vam lahko odsotnost kofeina povzroči dodatni blagi glavobol in s tem še poveča nelagodje. Kljub temu kofein zoži krvne žile in poveča krvni tlak, kar lahko “mačka” še poslabša. Če redno pijete kavo, lahko zjutraj poskusite zaužiti manjšo količino. Če imate težave po dolgi noči zabave, preverite mite o mačku, ki smo jih preverili v enem izmed prejšnjih člankov.

Vir: Thrillist

J. R.

Komentarji