Imate povišan krvni tlak? Preden obiščete zdravnika, poskusite s spremembo diete, saj je za povišan krvni tlak lahko krivo tudi napačno prehranjevanje. Za vas smo pripravili nekaj vrst hrane, ki znanstveno dokazano znižuje krvni tlak.

1. Jogurt in mleko z manj maščobe

Mlečni izdelki z manj maščobe so odličen vir kalcija, ki igra pomembno vlogo pri zniževanju krvnega tlaka. Jogurt in mleko lahko uživate samostojno, ali pa si ju popestrite z dodajanjem ovsenih kosmičev ali jagodičastega sadja, kot so jagode, borovnice in maline.

2. Banane

Banane so zelo bogat vir kalija, ki prav tako igra pomembno vlogo pri uravnavanju krvnega tlaka. Zaradi njene osladnosti predlagamo, da jo uporabljate kot nadomestilo za sladkor, pri jedeh kjer je to mogoče.  Namesto sladkorja jih lahko dodajate v veliko različnih sladic in smutijev. Tako boste zmanjšali vnos dodanih sladkorjev, hkrati pa boste v svoje obroke vnesli kalij.

3. Jagodičasto sadje

Prej smo vam že svetovali, da jih uživate skupaj z mlečnimi izdelki. Jagodičasto sadje namreč vsebuje dušikov oksid, ki pospeši pretok krvi in posledično zniža krvni tlak. Jagodičasto sadje je priporočljivo uživati vsaj trikrat na teden.

4. Listnata zelenjava

Ohrovt, solata, špinača in druge listnate zelenjave so prav tako kot banane bogate s kalijem. Predlagamo vam, da jih poskusite vključiti v čim več obrokov skozi dan. Pri pripravljanju solat pa lahko namesto bučnega ali solatnega olja uporabite olivno olje, ki ima prav tako pozitiven učinek pri zniževanju krvnega tlaka.

5. Česen

Strokovnjaki predvidevajo, da na zniževanje krvnega tlaka vpliva tudi snov alicin, ki v česnu nastaja, ko ga stiskamo oziroma režemo. Česen lahko kot začimbo dodajate veliko jedem. Nasprotno z uživanjem česna, pa strokovnjaki odsvetujejo uživanje česnovih prehranskih dopolnil.

6. Losos

Losos in skuša sta ribi, ki sta zelo bogati z omega-3 maščobnimi kislinami. Omega-3 maščobne kisline blagodejno vplivajo na vnetja. Prav tako pa so takšne ribe bogate z vitaminom D, ki pomaga pri absorbciji kalcija. Zato uživanje takšnih rib posredno vpliva tudi na zniževanje krvnega tlaka.

7. Neslana bučna semena

Bučna semena so bogata z magnezijem in cinkom, ki pripomoreta k zniževanju krvnega tlaka. Pomembno je, da jeste neslana, saj sol zvišuje krvni tlak in bo tako učinek bučnih semen izničen.

8. Temna čokolada

Raziskave so pokazale, da ima zmerno uživanje temne čokolade pozitiven učinek na zdravje srca in ožilja. Pod to seveda spada tudi krvni tlak. Uživajte v temni čokoladi, vendar ne pozabite, da je priporočena dnevna količina med 25 in 30 gramov.

9. Pistacije

Vendar ponovno neslane. Pri uživanju pistacij je znano, da sprostijo mišične stene žil. To vodi k nižjemu krvnemu tlaku in prav tako nižjemu utripu. Uživate jih lahko same, kot prigrizek ali pa kot dodatek k solatam.

10. Olivno olje

Olivno olje je živilo, ki ima visoko kalorijsko vrednost, a ima kljub temu veliko pozitivnih učinkov na človekovo zdravje. Znano je da znižuje krvni tlak pri predvsem ženskah. Uporabljajte ga lahko pri kuhanju, delanju namazov in kot dodatek k solati.

 

 

Vir: Men’s Health

 

 

Komentarji