Se vam je kdaj že zgodilo, da ste spoznali novo osebo, se ji predstavili nato pa pozabili ime, s katerim se vam je predstavila? Strokovnjak Dr. Charan Ranganath razloži razloge, zakaj prihaja do te pogoste težave s spominom in kako jo rešiti.

Spoznavanje nove osebe in nato pozabljanje imena je pogosta težava s spominom, ki ima več možnih razlag zakaj do nje pride. Charan Ranganath, direktor programa za spomin na Univerzi v Kaliforniji (ZDA), opozarja na tri razloge za sindrom pozabe imen:

1. Oseba za vas ni pomembna

Vaši možgani si bolje zapomnijo stvari, ki so zanje pomembne in ime morda ni. Tudi če se na začetku trudimo, da bi si ime zapomnili, lahko naši možgani odreagirajo drugače.

“Ljudje si bolje zapomnijo stvari, za katere so motivirani, da se jih naučijo. Včasih ste motivirani, da se naučite imena ljudi, drugič pa je to začasno in v tistem trenutku se vam ne zdi pomembno,” pojasnjuje strokovnjak za portal Time .

2. Moteči trenutek

Če svojo energijo usmerimo v dober vtis ali pogovor ob spoznavanju novih ljudi, zanemarimo arhiv pravkar naučenih informacij in si nato prizadevamo, da se miselno vrnemo k tem podrobnostim.

3. Napor možganov

Težava je lahko dvojna, če vaši možgani že poznajo več oseb z istim imenom. Vsako ime, splošno ali ne, se mora boriti za prostor v vaših možganih.

Kako si zapomnemo imena ljudi?

Poiščite značilnosti v osebi, ki jo spoznavate. Skušajte njen videz povezati z njenim imenom.

Postavite se pred izziv: Že med prvim pogovorom s to osebo si zapišite ime in osebo večkrat pokličte po njenem imenu.

Ponovno si zamislite trenutek: Vrnite se k situaciji, v kateri ste nekoga srečali (okolje ali stvari, o katerih so govorili), da boste kognitivno preučili vaše korake pri spoznavanju te osebe.

Komentarji