Tako kot vsak izdelek tudi mobilni telefon izgubi vrednost takoj, ko opravite nakup. Glavni vzrok za manjšanje vrednosti je hiter prodor novih izdelkov na trg. V enem letu po nakupu telefona pridejo na trg naprave, ki za enako ceno ponujajo mnogo več. Zaradi hitrega napredka na tem področju je vaša naprava v nekaj letih že lahko zastarela.

Vsekakor vsi mobilni telefoni ne izgubljajo vrednosti enako hitro. Nekateri jo zgubijo kmalu po nakupu, drugi pa ohranjajo vrednost dalj časa. Da bi izvedeli, kako se spreminjajo vrednosti teh naprav, je bila izvedena raziskava. V njej se je spremljalo več mobilnikov znamk iPhone in Samsung. Izkazalo se je, da novejši modeli iPhone počasneje izgubljajo vrednost kot starejši. IPhone X je takrat v enem letu obdržal 63 % svoje prvotne cene. Model X je tako postal med mobilnimi telefoni iPhone tisti, ki je v enem letu izgubil najmanj. Za primerjavo je iPhone 8, ki je bil predstavljen v enakem času kot model X, izgubil polovico svoje prvotne cene.

Rezultati so pokazali, da naprave iPhone izgubljajo vrednost počasneje kot Samsungovi mobilniki. Iphone 6 128 GB in iPhone 7 128 GB sta izgubila 60 % nabavne vrednosti, vendar je Samsung Galaxy S8 izgubil kar 80 %. Model Galaxy S7 je izgubil 82 %, Galaxy S6 pa 89 %. Tudi Galaxy S9 je v prvem letu izgubil veliko, kar daje prednost iPhonu X. Cena mobilnim napravam pada precej hitro. Zelo velik padec se zgodi ob napovedi novega modela. Če se spet osredotočimo na Apple, vrednost njihovih mobilnikov ob napovedi novih modelov pade povprečno za 25 odstotkov.

 

Povzeto po: Decluttr

J. R.

Komentarji