Mobilni telefoni so magneti za razne nečistoče. S širjenjem novega koronavirusa so lahko potencialni prenašalci okužbe. Virus lahko na zaslonu telefona preživi več dni.

Okužba z virusom COVID-19 je možna tudi, če se dotaknete površine, na kateri je virus, nato pa se dotaknete ust, nosu ali oči. Nacionalni inštitut v ZDA je izvedel raziskavo in ugotovil, da lahko trenutni koronavirus na površinah kot sta plastika in nerjavno jeklo preživi do 72 ur oziroma tri dni. Glede na izvorni virus SARS-CoV iz leta 2003 lahko sklepamo, da novi virus na steklu najverjetneje preživi do 4 dni.

Teoretično lahko mobilni telefon za 4 dni odložite v samoizolacijo. Glede na to, da mobilne naprave uporabljamo vsakodnevno, bi bilo to nesmiselno. Da ostanete varni, priporočamo, da po vsaki uporabi v javnosti svoj mobilni telefon očistite. Ko pridete domov, najprej poskrbite za ustrezno čiščenje rok, nato pa se lotite mobilnega telefona. Vsekakor se ga ne dotikajte, dokler ni očiščen. Če greste ven za dalj časa, priporočamo uporabo dezinfekcijskih robčkov, da na vsake toliko časa telefon očistite. Dotikanje obraza v javnosti v tem času še posebej odsvetujemo. Enako velja za mobilni telefon. Če ste ga v javnosti uporabljali in ga po uporabi niste očistili, se lahko zgodi, da pride do prenosa okužbe z naprave, ne glede na to, če ste si vmes očistili roke. Ostanite zdravi!

 

Povzeto po: HowToGeek

J. R.

Komentarji