Ste tudi vi eden tistih, ki vas je pogoltnil dandanašnji hiter tempo življenja? Je stres del vašega vsakdana? V svetu naglice in preobremenitev nam ‘zdrava’ količina stresa včasih celo koristi. Kolesje produktivnosti se takrat zavrti v višjih obratih. Kaj pa storiti, ko nas stres potisne čez rob naših zmožnosti?

Telovadba, spanec in zdrava prehrana so dobitna kombinacija

Zadostna količina spanca in telovadbe ter primerna prehrana so osnova. Šport, bodisi tek, nogomet ali košarka, vam bo pomagal obvladovati stres. Dokazano je, da so ljudje, ki se redno gibljejo, manj podvrženi tesnobnosti. S ponavljajočo se aktivnostjo, še posebej če ta vključuje več mišičnih skupin, pridobimo na fizičnih zmožnostih. Posledično na samozavesti. Kar ima nadvse pozitiven učinek na našo duševnost.

Znižajte vnos kofeina, sladkih pijač in čokolade. Čeprav nam ta poživila velikokrat dajo tisti primanjkljaj energije, ki ga potrebujemo, pa na dolgi rok vplivajo na povečanje anksioznosti. Odložite torej kolo in raje spijte kozarec limonade.

Za hiter in preprost blažilec stresa velja žvečilni gumi. Glede na študije bi naj žvečenje žvečilnega gumija v možganih povzročalo val občutkov, ki jih občutimo ob globoki sproščenosti. Hkrati pa žvečenje poviša pretok krvi v možgane.

Ne pozabite na polnjenje baterij

Najmanj enkrat letno bi si naj vzeli odmor za nepretrgoma 10 dni. Ko v naglici današnjega utripa to ni možno, izkoristimo prosti čas za druženje s prijatelji in najbližjimi. Biti del skupnosti, takšne ali drugačne, nam pomeni pripadnost. Biti nekomu pomemben in biti slišan.  Vse to nam kot socialnim bitjem pomaga prebroditi težke čase. Pogovarjajte se. Smejte se. Iskren smeh dokazano pozitivno vpliva na imunski sistem. Zavrtite si najljubšo glasbo, stisnite se k ljubi osebi in ‘počohljajte’ domačega ljubljenčka.

Naučite se reči ne

Poskusite bolj učinkovito upravljati s svojim časom. Dnevno veliko časa posvetimo nepomembnim opravilom, saj se na tak način želimo izogniti obveznostim. Ne odrivajte pomembnih opravil. Še posebej ko ste pod stresom, postavite najpomembnejša na vrh lestvice prioritet. In hkrati ne pretiravajte. Ne zadajte si več, kot zmorete.

Vir: https://www.healthline.com/nutrition/16-ways-relieve-stress-anxiety#section

M. V. S.

Komentarji