Mobilno omrežje pete generacije (5G) in umetna inteligenca (AI) sta najbolj vroči temi tehnološkega sveta. Medtem ko omrežje šele nastajajo, pa so postale aplikacije z umetno inteligenco nekaj povsem običajnega, zahvaljujoč napredku v zmogljivosti procesorjev za mobilne naprave.

Umetna inteligenca vgrajena v telefonih izboljša uporabnikovo izkušnjo na veliko področjih, vendar najbolj očiten doprinos se opazi pri fotografiranju in snemanju video posnetkov. Umetna inteligenca v telefonu Huawei P30 Lite zna prepoznati 22 fotografskih kategorij oziroma več kot 500 scen, kar pomeni, da telefon ve kdaj želimo slikati portret, kdaj so razmere nočne, kdaj je objektiv obrnjen proti nebu in še mnogo več prizorov. Poleg vsega tega nudi Huawei P30 Lite izjemen način stabilizacije video posnetkov, ki je največji izziv fotografov.

Sprednja kamera telefona je tudi podprta z umetno inteligenco, in sicer pomaga pri izboru različnih slogov zajemanja »selfijev«, zagotovi kakovostno in čisto fotografijo ter samodejno uporabi korekcijske filtre, ki so narejeni na osnovi analize obraznih lastnosti. Vsebuje tudi funkcijo, ki zna ločiti ozadje od objekta, zatorej je sposoben hitrega in natančnega ostrenja.

Umetna inteligenca v tem telefonu vsekakor znatno pripomore k funkciji hiVision. Ta funkcija lahko s sprednjo kamero prepozna predmet, ter nam ponudi povezavo do spletne trgovine, v kateri je mogoče kupiti ta izdelek. Funkcija je zmožna prepoznati več sto milijonov izdelkov, tisoč blagovnih znamk, ki so na voljo v spletnih trgovinah.

Telefon ima tudi potovalnega pomočnika in njegovo delovanje podpira umetna inteligenca. Zazna in predstavi uporabniku turistične dogodke blizu njega in ponuja zvočne turistične vodnike ter potovalne nasvete.

Nenazadnje se implementacija umetne inteligence v telefonu pozna tudi na področju igranja iger (in vseh ostalih dejavnostih), saj telefonu daje sposobnost učenja uporabnikovega uporabljanja telefona. Z analizo, kako uporabljamo telefon in za kaj ga uporabljamo, umetna inteligenca predvidi porabo virov ter jih v najbolj optimalnem načinu razporedi, da je uporabniška izkušnja najboljša in prilagojena uporabniku.

V. R.

Vir: https://siol.net/digisvet/novice/impresivna-umetna-inteligenca-telefona-huawei-p30-lite-499847

Komentarji