Semena so izjemno zdrav del naše prehrane, ki bi jim morali namenjati več pozornosti in jo bolj aktivno vključevati v prehrano. Semena lahko dodamo v jutranje kosmiče, k solati ali celo k omaki kot prilogo. Tukaj so 4 semena, ki vam bodo krepila srce, mišice in skrbela za vašo fit postavo!

Chia semena

Za slednje ste gotovo že slišali, saj danes veljajo za oglaševalsko superživilo. Samo dve čajni žlički chia semen vsebujeta skoraj 10 gramov vlaknin. Če chia semena namočite v tekočino, na primer v mandljevo ali kokosovo mleko, bodo postala mehka in iz njih si lahko pripravimo tudi chia puding. Sicer pa se odlično podajo tudi kakšnemu smoothiju ali kosmičem za zajtrk.

 

 

Leneno seme

Ljudje lanena semena uživamo že vse od 9 000 let pred našim štetjem in že takrat so se ljudje zavedali, kako zdrava so. Če vaša prehrana ne vsebuje dovolj rib, so lanena semena tista, ki jih lahko nadomestijo, saj boste z njimi zaužili omega-3 maščobne kisline, ki so izjemno zdrave za naše srce. Lanena semena so najboljši rastlinski vir teh pomembnih hranil, prav tako so bogat vir vlaknin, ki lahko pomagajo izboljšati prebavo. Vlaknine so ključnega pomena, če se spopadate z zaprtjem in bolj počasno prebavo. Sicer pa lanena semena lahko pomagajo znižati krvni pritisk, če so del zdrave uravnotežene prehrane.

Bučna semena

Bučna semena so polna magnezija, minerala, ki odlično pomaga pri zdravju našega telesa, predvsem skrbi za zdravje srca in energijo mišic. Dodate jih lahko k juhi ali kosmičem.

 

 

Semena granatnega jabolka

Rdeča semena so izjemno bogat vir vitamina C in drugih antioksidantov, hkrati vsebujejo malo kalorij. Skodelica semen granatnega jabolka vsebuje samo 543 kJ energije (130 kcal), zaradi česar so lahko odličen prigrizek ali sladica, ki ne redi. Semena lahko jeste tudi posamezno, saj so izjemno okusna, lahko pa jih dodate tudi polnozrnatim jedem in celo mesnim jedem.

K. F.

Komentarji