Pločevinka piva na dan poveča tveganje za razvoj raka prostate, in to za kar petino. Vsakodnevno uživanje alkohola poveča tudi tveganje drugih rakavih obolenj, kot sta rak dojke in rak debelega črevesja. Rutina odpiranja piva, vsaj enkrat na dan, morda ni najboljša ideja, zato je čas, da morda najdete zamenjavo za kaj bolj zdravega in prijaznega vašemu telesu.

Avstralski strokovnjaki priporočajo, da navado vsakodnevnega pitja piva čim bolj omejite ali jo probate preskočiti. 0,5 ml piva na dan, po njihovi raziskavi poveča tveganje za razvoj raka prostate za 23 odstotkov.

Rak prostate je najpogostejši rak pri moških, zaradi katerega jih vsako leto v Sloveniji zboli okoli 1100. Raziskavo so opravili z namenom, da dokažejo, da ni varne količine pitja alkohola. Ravno misel o »občasnem« pivu in napačen občutek varnosti ob pitju, lahko vodi do razvoja nevarnih bolezni.

Kako natančno alkohol sproži rast tumorjev v prostati, še niso popolnoma razkrili. A alkoholne pijače vsebujejo številne karcinogene, vključno z acetaldehidom, ki mu rečejo kemikalija, ki povzroča mačka in se oblikuje, ko se alkohol razgradi v jetrih. Tam lahko povzroči poškodbo celic DNA.

Alkohol je bil že prej dokazano povezan z nekaterimi oblikami raka, vključno z rakom dojke in rakom debelega črevesa – ni pa še jasno, ali lahko poveča tveganje za razvoj raka prostate. Študija, ki so jo izvedli avstralski strokovnjaki kaže, da obstaja povezava med pitjem alkohola in rakom prostate, saj je preučila tudi določene dejavnike, ki v predhodnjih raziskavah niso bili vključeni. Kljub temu je še sicer nekoliko prezgodaj, da bi z zagotovostjo lahko dejali, da alkohol poveča raka prostate. Kljub vsemu pa ostaja dejstvo samo eno, in sicer pitje alkohola povzroča na tisoče rakavih obolenj vsako leto, zato je zmanjšanje količine popitega alkohola zagotovo dober način za ohranjanje zdravega načina življenja.

Komentarji