Športne stave so v sodobni družbi zelo popularne. V svojem prvotnem namenu posamezniku omogočajo sprostitev in bolj zabavno spremljanje tekem v družbi, kjer se prijatelji s stavami med seboj dražijo in se zabavajo. Le malokdo pa se zaveda, da so tudi športne stave igra na srečo, ki tako kot druge igre v casinoju lahko vodijo v zasvojenost.

Čeprav se na prvi pogled zdi smešno, ko slišimo nekoga, da je zasvojen s športnimi stavami, ta »bolezen« ni nedolžna. Zelo slaba lastnost športnih stav je ta, da so na internetu lahko dostopne tudi mladoletnim ljudem. Prav mladoletni so v največji nevarnosti, da zapadejo v odvisnost, saj niso vajeni ravnanja z denarjem, prav tako pa nenadno izgubo denarja težko opravičijo. To jih privede v razmišljanje, da morajo staviti dalje, ker bodo le tako denar dobili nazaj. Zasvojenost s športnimi stavami je pri posamezniku tudi zelo težko razvidljiva. Najbolj pogosti znaki so hitro spreminjanje razpoloženja, močna preznojenost ob spremljanju tekem, na katere posameznik stavi, ter seveda finančna stiska ali nenadna velika vsota denarja.
 

Vir: sportsinformationtraders.com

Tako kot vsaka odvisnost, se tudi ta razvija postopoma. Vsak se športnih stav loti za zabavo. Pri tistih, ki so bolj nagnjeni k zasvojenosti, se ob zabavi takoj pojavi tudi misel po lahkem in hitrem zaslužku. Večino tistih, ki prvič stavijo, v posamezne stave vložijo majhno vsoto denarja. Stavijo le na tekme, katere bodo tudi spremljali, in njihovo početje je le občasno. Ko se posameznik približuje stopnji zasvojenosti, se njegova intenzivnost igranja stalno povečuje, temu sledi tudi povečanje vložkov na posamezne stave. Kaj hitro se lahko zgodi, da nekdo za napoved posamezne stave porabi več ur, saj hoče poznati vse možnosti. Pa vendar vse to še ne pomeni, da ste zasvojeni, saj je ob pametnem ravnanju to nekaterim lahko tudi »služba«, vendar je vse skupaj zelo tvegano. Kako torej vemo, kdaj smo zasvojeni s stavami?

Preberite si spodnja vprašanja:
1. Ali ste že kdaj namesto v šolo ali v službo odšli na kraj, kjer ste igrali športne stave?
2. Ali je igranje športnih stav kdaj povzročilo v vašem domu prepire in nesrečo?
3. Ali igranje športnih stav slabo vpliva na vaš ugled?
4. Ali ste imeli kdaj po igranju športnih stav slabo vest?
5. Ali ste kdaj igrali, da bi z dobljenim denarjem plačali dolgove ali pa rešili kakšne druge težave povezane z denarjem?
6. Ali je igranje športnih stav kdaj povzročilo zmanjšanje vaših življenjskih ciljev?
7. Ali ste čutili, potem ko ste izgubili, da morate čim prej ponovno staviti in priigrati izgubljeno nazaj?
8. Ali ste, ko ste zadeli velik dobitek, čutili močno potrebo, da čim prej ponovno stavite in priigrate še več?
9. Ali ste pogosto igrali do zadnjega novčiča?
10. Ali ste si kdaj izposodili denar zato, da ste vložili novo stavo?
11. Ali ste kdaj kaj prodali, da bi z denarjem lahko stavili?
12. Ali ste denar, namenjen za igranje z nejevoljo uporabil/a za druge nujne stroške?
13. Ali ste zaradi športnih stav zanemaril dobrobit sebe in svoje družine?
14. Ali ste kdaj stavili takrat, ko tega niste nameravali?
15. Ali ste kdaj stavili, da bi ubežali pred skrbmi in težavami?
16. Ali ste kdaj storili, ali pa razmišljali o tem, da bi storili nezakonito dejanje, da bi si s pridobljenim denarjem lahko omogočili igranje športnih stav?
17. Ali ste imeli (imate) kdaj zaradi igranja športnih stav težave s spancem?
18. Ali vam razočaranja, prepiri ali užaljenost vzbujajo potrebo po stavah?
19. Ali ste kdaj imeli željo proslaviti kakšen vesel dogodek z nekaj dodatnimi stavami?
20. Ali ste kdaj kot posledica pretiranega igranja na srečo pomislili na samomor ali kakšno drugo obliko samouničenja?

V kolikor na sedem izmed dvajsetih vprašanj pritrdite pozitivno, vam svetujemo, da si poiščete pomoč, saj je to že pokazatelj vaše zasvojenosti.

 

U. S.

Komentarji