Apple je v lanskem letu zašel s svoje prakse v predstavljanju dveh novih modelov iPhona, saj je poleg pričakovanega iPhona XS in XS Max predstavil tudi cenejši iPhone XR. Tudi letos dosedanji podatki kažejo na to, da bo Apple predstavil 3 nove modele iPhonov, ki naj bi predvidoma bolj upravičili svojo ceno, ki pri XS in XS Maxu dodobra presega tisoč ameriških dolarjev.

Trije mušketirji
The Wall Street Journal je, kot prenašajo tudi drugi mediji, napovedal da bo letos Apple predstavil tri nadgrajene modele iPhonov, ki jih je predstavil lansko jesen. Tudi tokrat bosta tako kot XS in XS Max dražja modela imela OLED zaslon, cenejši, naslednik XR-a pa bo prav tako kot lani imel inkorporiran LCD zaslon.

Lanski iPhone XR je kljub temu, da ima na hrbtni strani zgolj eno kamero v času, ko ima večina telefonov dvojni sistem kamer, v stanju posneti precej dobro fotografijo. Letos naj bi njegov naslednik dobil izboljšavo na tem področju, in sicer naj bi dobil tudi drugo kamero, kar pa zna mnogim buriti duhove, saj je Apple pri cenejšem modelu že lani močno varčeval pri komponentah in bi v tem primeru ali moral ceno kamere kompenzirati na drugem področju, ali pa se nam obeta nova podražitev.

Druga špekulacija o naslednikih iPhona XR je, da po letu 2020 Apple nima namena več prodajati telefonov z LCD zasloni in bo od takrat naprej ponujal zgolj telefone z OLED zasloni. V tem kontekstu je govora tudi o komponenti za 3D Touch, ki naj bi se ob istem času nehala uporabljati, a na srečo uporabnikov, ki jim je ta funkcija všeč, nikjer jasno ne piše, da naj bi se Apple poskušal 3D Toucha znebiti, ampak bi lahko enako funkcionalnost dosegel z drugačnimi spremembami hardwarea, da bi zmanjšal ceno komponent.

Druga večja sprememba, ki jo napoveduje omenjeno poročilo, pa predvideva, da naj bi pri najdražjem modelu iPhona (torej »XI« ali 11 Max?) Apple končno naredil korak naprej in končno nudil večjo konkurenco ostalim pametnim telefonom na trgu – končno naj bi namreč dobil sistem trojnih kamer, kar so nekateri pričakovali že od lanskega iPhona XS Max. O 5.8-inčnem nasledniku iPhona X in XS v poročanjih ni videti kaj prida novega, vemo le, da ima Apple še vedno namen nadgrajevati tudi ta model.

Zgolj prototipi
Zaenkrat so vse to zgolj ugibanja na podlagi možnih prototipov, ki pa vedno niso nujno reprezentativen vzorec končnega produkta. Glede na to, da nove iPhone pričakujemo šele jeseni, se lahko še veliko stvari spremeni, a menim, da bodo osnovne spremembe navedene v tekstu zelo verjetno prisotne. Še najbolj zanimivo pri vsem tem je dilema o poimenovanju novih iPhonov, saj se bo moral Apple iz godlje, ki so si jo ustvarili s poimenovanjem iPhona X, izmazati precej kreativno.

A. K.

Komentarji