LG je zmeraj stavil na kakovost svojih kamer, še posebej z modeli V-serije. S to serijo želijo ponuditi potrošnikom najboljšo izkušnjo pri snemanju videov s pametnimi telefoni. Dandanes sta dve zadnji kameri pri pametnih telefonih v višjem in srednjem cenovnem razredu že skoraj standard, na nakaterih telefonih, kot sta recimo LG V40 in Huawei Mate 20 Pro lahko na zadnji strani najdemo 3 kamere. Zdaj vemo, da obstajajo načrti tudi za telefon z mnogo več zadnjimi kamerami, kot smo pričakovali. Pri LG-ju namreč mislijo, da tudi 10 kamer ni dovolj, zato so se odločili za 16 kamer.

Več kamer več ve
Ko je na pametnem telefonu več kamer, ima po vsej verjetnosti vsaka izmed zadnjih kamer svojo nalogo. Poznamo različne vrste kamer, tako “običajne”, ki so večinoma barvne, kot tudi “telephoto” kamere, ki služijo za kvalitetnejše približane posnetke, kot “wide-angle” oz. širokokotne kamere, ki omogočajo uporabniku zajetje širše scene, kot bi jo lahko zajeli brez te kamere. Vse to brez ustrezne programske opreme, ki posnetke z vseh treh kamer združi v enega, ne bi bilo mogoče.

Seveda pa je število kamer na telefonu odvisno tudi od procesorja, ki podpira točno določeno število kamer in maksimalna resolucija zajetih slik ter kvaliteta posnetega videa, tako da je za večje število kamer od “mainstream” prakse najprej potrebna ustrezna zmogljivost procesorja.

Ne 2, ne 3, ne 5 – 16!
Po tem, ko sta se najprej pojavila dva senzorja, so letos proizvajalci mobilnih telefonov napeli mišice in začeli dodajati še več senzorjev – do sedaj jih ima največ Samsung Galaxy A9, na katerem se svetijo kar 4 kamere.

Po tem, ko smo videli slike vprašljivega izvora, ki naj bi prikazovale Nokio 10, novi “flagship” telefon HMD Globala s petimi kamerami, pa je pred nekaj dnevi LG patentiral telefon s kar 16 zadnjimi kamerami. Cilj tega patenta je ponuditi uporabnikov možnost fotografiranja scene iz različnih kotov glede na perspektivo različnih kamer. Poleg tega se v patentu omenja možnost snemanja minatiurnih filmov, ki so podobni Applovim “Live Photos” in Nokiini/Microsoftovi tehnologiji Live Images, ki so bili v uporabi še v časih Windows Phona 8.1 – poanta je posneti sliko, na kateri se scena premika. Patent predvideva tudi uporabo pošastnih 16-ih kamer tudi za izrez posameznih objektov iz slike, za funkcije kot so “portrait mode” ali pa celo za popolno zamenjavo ozadja za izostrenim predmetom na sliki.

Seveda je to zgolj patent, kar še ne pomeni, da bo takšna naprava kadarkoli ugledala luč sveta, zagotovo pa ne moremo reči tudi, da je ne bo – pustimo se presenetiti bitki dodajanja kamer pametnim mobilnim telefonom in kdo ve, morda bomo nekoč imeli telefone z zadnjo stranjo skoraj v celoti pokrito s kamerami.

A. K.

Vir: https://www.theverge.com/circuitbreaker/2018/11/26/18112728/lg-patent-16-lens-smartphone-camera-array-photography

Komentarji