Prihajajo novi Android sistemi, ki bodo spremenili komunikacijo z avtomobili. Zadnjih nekaj let je Google potiho razvijal operacijski sistem za avtomobile na osnovi Androida. Trenutno je na voljo sistem Android Auto, ki vmesnik mobilnega telefona prikaže na zaslonu v avtomobilu. Nov sistem na osnovi Androida P za delovanje ne bo potreboval mobilnega telefona in naj bi bil robustnejši kot nekateri prejšnji sistemi na osnovi starejših Android različic.

Z novim avtomobilskim Android sistemom, ki ga razvija Google, se bomo lahko spoznali prihodnje leto. Po dogovoru s proizvajalcema avtomobilov Volvo in Audi bo Google nov sistem zagnal v letu 2020. Tako kot Android Auto bo ponujal aplikacije iz Google Play, ki so primerne za vozila. Poleg tega bo omogočal povezavo z nekaterimi funkcijami avtomobila. Z vašimi glasovnimi ukazi bo Google Assistant zvišal gretje, ugasnil gretje sedežev ali celo rezerviral termin pri mehaniku. Sistem je zelo prilagodljiv – ustreza različnim slogom proizvajalcev avtomobilov in jim daje več možnosti kot jih dajeta vnaprej načrtovani Android Auto ali Apple CarPlay.

Google je v preteklosti že imel bitke z drugimi proizvajalci na različnih platformah. Z nadaljnjim razvijanjem avtomobilskih platform se odpira nova fronta, kar bo k razvoju prisililo tudi konkurenco. O tem je zelo optimistično govoril Patrick Brady, vodja Android-a Auto. Brady v novem sistemu vidi velik potencial, kasneje bi ga lahko vgradili tudi na motorna kolesa. Pravi, da pri razvoju sodelujejo z več kot 50 avtomobilskimi proizvajalci, ob tem pa so svoje delovanje razširili skoraj po celotnem svetu. Nedavno so se razširili v Južno Korejo in Tajvan, prisotni so tudi v južni Afriki.

Optimizacijo delovanja sistema lahko predstavimo na podlagi predvajanja glasbe. Prvotno se je lahko glasbo predvajalo z izborom na grafičnem vmesniku ali z glasovnim ukazom. Če smo z glasovnim ukazom sistemu sporočili: »play Queen«, je vmesnik začel predvajati pesmi te skupine. Če se imena albuma nismo spomnili, smo ga morali poiskati ročno. Sedaj, v posodobljenem sistemu pa vmesnik ponudi seznam njihovih albumov in najpogosteje predvajanih pesmi.

Različne dimenzije in postavitve zaslonov ne predstavljajo ovir. Pri večjih zaslonih je omogočen ogled celotnih Google zemljevidov in hkrati sistemov za predvajanje glasbe kot sta YouTube Music ali Spotify. Nekatera avtomobilska podjetja kot sta General Motors ali Honda, so se pred nekaj leti odločili za sistem Android. Takrat ga za vgrajevanje Google še ni razvijal, proizvajalci avtomobilov pa so morali sistem spremeniti in prilagoditi svojim potrebam. To sedaj ne bo več potrebno. Novi sistem je »open source«, zastonj in bogat s funkcijami.

J. R.

Vir: https://www.theverge.com/2019/1/25/18196234/google-android-auto-in-car-systems-apple-carplay-interview

FOTO: Facebook

Komentarji