»Gamer« oziroma po naše igralec računalniških iger, ki je do zdaj dirkal samo v simulatorjih, je premagal profesionalnega dirkača na pravi progi.

Voznik dirkalnikov v računalniških igrah je premagal svetovno znanega dirkača na pravi dirki. 23 let star Enzo Bonito, ki vozi dirkalnike le v simulatorju, je 19. januarja na dirki v Mehiki premagal Lucasa di Grassija – profesionalnega voznika, ki je v preteklosti sodeloval v Formuli 1, sedaj pa je voznik Formule E https://pravi-moski.si/formula-e-tekmovanje-med-elektromotorji/, katero poganja samo elektrika.

Komentatorji zmage Italijana niso pričakovali. Bili so popolnoma šokirani, saj si niso mislili, da se lahko z vožnjo v simulatorjih pridobi tako dobre dirkaške sposobnosti. Kljub temu pa so nekateri simulatorji vožnje zelo natančni – zajemajo lahko pomembne detajle kot sta naklon vzmetenja in obraba pnevmatik. Razvoj simulatorjev je bil hiter predvsem v zadnjih nekaj letih, leta 2016 je bila ustanovljena skupina dirkaških e-športov.

Dirkaška liga simulatorjev je zanimiva tudi za profesionalne voznike. Z vožnjo v simulatorjih je možno pridobiti dirkaške izkušnje brez da bi stopili na progo. Podobni so simulatorjem letenja, kjer se piloti novinci izurijo za letenje v izrednih razmerah kot so turbulence in nepredvidljive situacije. S pomočjo simulatorjem se naučijo, kako v primeru ekstremnih dogodkov odreagirati na višini nekaj tisoč metrov.

E-šport se razvija hitreje kot običajen šport. Tako kot industrija računalniških iger, se bo verjetno tudi e-šport razvil v več milijonov vreden posel. Vedno več ljudi igra igre. K temu veliko pripomorejo igralne konzole, ki so namenjene za vso družino. Elektronski športi ne privabijo le velikega števila igralcev, temveč tudi oboževalce. Za primer lahko vzamemo finale igre League of Legends, katero si je preko spletnih prenosov ogledalo nekaj več kot 200 milijonov ljudi.

E-športe spremlja veliko število gledalcev. Prej omenjeno število se lahko primerja z ogledom nekega športa na olimpijskih igrah. Prihodki bodo letos presegli milijardo dolarjev. Veliko ni samo število gledalcev, ampak tudi nagradni skladi. Ti so večji od nagradnih skladov nekaterih športov. Nagradni sklad lige NBA znaša 13 milijonov dolarjev, Golf Masters turnirja 11 milijonov, nagrade v e-športu pa skupaj znašajo 24,7 milijonov dolarjev.

J. R.

Vir: https://www.scmp.com/sport/motorsport/article/2183300/virtual-driver-enzo-bonito-beats-formula-e-champion-luca-di-grassi

Komentarji