Zdi se, da so testenine ena izmed najlažjih stvari za skuhati. Najprej zavremo malo vode, dodamo nekaj testenin, počakamo določeno število minut in pri tem ne pozabimo dodati nekaj olja, da se testenine med sabo ne zlepijo. Po kuhanju jih dodamo na krožnik in prelijemo z omako. Obrok je pripravljen zelo enostavno. Kljub temu je velika in precej pogosta napaka, če so testenine prekuhane. Obstajajo metode in nasveti, za katere Italijani menijo, da so splošno znani, za marsikoga pa lahko pomenijo novo znanje.

Če ne dodate olja, se bodo testenine zlepile

Z dodajanjem olja dosežete le to, da omaka ne pride v stik s testeninami. Da se testenine med sabo ne bodo zlepile, morate v lonec dodati dovolj vode, med kuhanjem parkrat premešati in skrbeti, da voda ne vre premočno.

Za kuhanje ne rabite preveč vode

To ne drži, saj je zadostna količina vode zelo pomembna. Proizvajalci testenin po navadi priporočajo liter vode na vsakih 100 gramov testenin. Zadostna količina vode je potrebna, da se koščki testenin med sabo ne zlepijo. Omogoči jim tudi, da se med sabo čim manj zaletavajo. Iz testenin se izloči nekaj škroba, v primeru, da imamo premalo vode pa ta lahko postane lepljiva in povzroči, da se testenine zlepijo.

Vode ni potrebno soliti

Pri tem so si mojstri italijanske kuhinje enotni. Menijo, da mora voda imeti “okus po morju”, drugače bodo testenine brez okusa. Priporočljiva je uporaba ene čajne žličke soli na dva litra vode. Sol vpliva na zvišanje temperature vretja, vendar je ta vpliv pri žlički ali dveh soli precej majhen.

Testenine dobro precedite

Da in ne. Vodo, v kateri so vrele testenine, lahko uporabite za redčenje omake. Pod cedilo namestite manjšo posodo, da se ta napolni. Nekaj te vode lahko uporabite, če je omaka, ki ste jo skuhali, pregosta. Prihranite nekaj te vode. Tudi če je ne boste potrebovali, jo lahko še vedno zlijete v odtok.

Katerekoli testenine lahko uporabite s katerokoli omako

Načeloma jih lahko uporabite, vendar obstajajo neka splošna pravila:

  • Mesne omake z zelo malo paradižnika in veliko mesa gredo dobro skupaj s širokimi in ravnimi testeninami.
  • Redkejše, bolj vodene ali bolj mastne omake se dobro ujemajo s tanjšimi testeninami (npr.: špageti).
  • Goste omake so dobro kombinirajo s cevastimi testeninami (npr.: polžki).
  • Omake iz posameznih koškov na osnovi zelenjave so dobre v kombinaciji s kratkimi oblikami (npr.: školjke).

 

Povzeto po: theSpruceEats

J. R.

Komentarji