Sestavljanje računalnika dandanes ni več tako zahtevno kot je bilo nekoč, saj bi kot analogijo zanj lahko uporabili kar “sestavljanje sestavljank za odrasle”. Kljub temu pa je potrebno biti pri sestavljanju previden, saj lahko hitro pozabimo na to, da je naša »sestavljanka« lahko vredna precej več kot 1000€ in bi bilo škoda, da jo poškodujemo.

  1. Kompatibilnost

Morda se bo večini to zdelo precej očitno, a je zelo pomembno, da pred nakupom komponent preverite kompatibilnost vseh željenih komponent med sabo. Na presenečenje mnogih se precej pogosto zgodi, da ljudje na ta zelo pomemben korak pri sestavljanju računalnika pozabijo in ugotovijo, da so se pri kompatibilnosti komponent ušteli šele, ko začnejo s sestavljanjem računalnika. Tu je najbolj pomembno, da preverite, da se podnožje procesorja ujema s »socketom« na osnovni plošči. Da ne boste v dvomih, vselej za vsak slučaj kompatibilnost komponent preverite še s kakšno spletno aplikacijo, kot je npr. PC part picker.

 

  1. Napajalnik

Veliko ljudi si želi pri nakupu računalnika prihraniti pri določenih komponentah, saj imajo pogosto že vnaprej določeno okvirno vsoto denarja, ki se jim zdi primerna za nov računalnik in se tako navadno odločijo varčevati pri napajalniku, a to žal ni najbolj racionalna izbira za varčevanje denarja. Napajalnik je najpomembnejša komponenta računalnika, saj je zadolžen za dovajanje elektrike do vseh ostalih komponent računalnika. Poceni napajalniki neznanih blagovnih znamk praviloma niso najboljša izbira, saj si ne želite, da bi se vam zaradi kablov sumljive kakovosti uničila kakšna draga komponenta.

 

  1. Vijaki

Pri sestavljanju računalnika boste imeli opravka s precej različnimi vijaki, bodisi za sestavljanje ohišja ali nameščanje osnovne plošče v ohišje, ki imajo točno določeno funkcijo. Ker ne bi bilo preveč priročno, da bi med sestavljanjem izgubili kakšen vijak, vam močno priporočamo, da si jih sistematično razporedite v škatlice ali plastične vrečke, ki ste jih že dobili z vijaki, saj ima posamezna vrsta vijaka določeno svojo funkcijo.

Tu velja še dodati, da je za sestavljanje računalnika priporočljivo uporabljati izvijač z magnetno konico, saj so vijaki majhni in vam lahko kaj kmalu uidejo. Da vam ne uidejo je pomembno zato, ker lahko kasneje, če ne opazite, da se vam je kakšen vijak izmuznil pod osnovno ploščo, ob priklopu na elektriko poškoduje vaš računalnik.

 

  1. Najprej RAM, nato hladilnik

Pri sestavljanju sestavljanke iz analogije omenjene v uvodu morda ni pomembno, kje začnemo sestavljati, a pri sestavljanju računalnika to ne drži. V praksi velja, da se pri sestavljanju računalnika vedno začne s tem, da v zadnji del ohišja vtaknemo vhodno/izhodno ploščico, ki je prišla v paketu z osnovno ploščo, da nanjo ne bi pozabili. Nato nadaljujemo z RAM-om in procesorjem in šele potem v osnovno ploščo vstavimo vse ostale komponente. Mnogi prvič začnejo s procesorjem in hladilnikom za procesor, kar pa ni najboljša strategija, saj lahko zaradi običajnega položaja vhodov za RAM na osnovni plošči to kasneje oteži postopek vstavljanja RAM-a v osnovno ploščo.

Brez skrbi, če si boste za sestavljanje računalnika vzeli čas in dovolj veliko delovno površino, se le spomnite teh nasvetov in sestavljanje bo tako enostavno, kot bi bilo sestavljanje sestavljanke!

 

Vir: https://www.windowscentral.com/avoid-common-pc-building-blunders

A.K.

Komentarji