Mislite, da tek ni za vas? Preizkusite spodnje trike! Morda se bo vaše sovraštvo do teka vsaj malo zmanjšalo.

Tek s prijatelji

Katerakoli vrsta telovadbe je lahko dolgočasna in nezanimiva, če jo opravljamo sami. Enako je s tekom. Prosite prijatelja, da gre teči z vami. Začeti je treba počasi. Nikakor ne poskušajte prekositi svojih zmožnosti, saj se vam bo tek le še bolj zameril. Prilagajajta se drug drugemu, med počasnejšim tekom pa lahko spregovorita tudi kakšno besedo, ko boste govorili, se bo vaša pozornost odvrnila od teka in boste skoraj pozabili da tečete. Če pogovori med tekom niso za vas, je dovolj da je prijatelj z vami z motivacijo, za preusmeritev pozornosti pa lahko poslušate glasbo.

Cilj in nagrada

Mogoče vam za tek manjka motivacija. Določite si jasne cilje (primerne vašim sposobnostim) in tem ciljem dodajte nagrade. Primer: “Ko bom odtekel 4 km si bom privoščil pijačo s prijatelji”. Z nagradami boste sami sebe motivirali in hkrati poskrbeli za bolj zdravo življenje. Nagrado vam lahko postavijo tudi vaši prijatelji, družina ali partnerka.

Ne tecite, raje hodite ali kolesarite.

Če vam te stvari ne pomagajo, mogoče tek res ni za vas. Ni vsaka stvar za vsakogar. Preden obupate nad telovadbo poskusite hojo, ki je skoraj tako učinkovita kot tek. Sedete lahko tudi na kolo ali na kakšno drugo obliko rekreacije. V mislih pa ohranite, da je dnevna rekreacija pomembna za vsakogar. Če vam uspe najti eno vrsto rekreacije, ki jo boste počeli z veseljem, ste zmagovalci.

 

L.Z.

Komentarji