Pomlad je tu in z njo se prične nova motoristična sezona. Če ste tudi vi med tistimi, ki se veselijo vožnje po ovinkih in občutka svobode na motorju, je sedaj pravi čas, da se pripravite na novo sezono.

V nadaljevanju članku vam bomo podali nekaj koristnih nasvetov, kako se pripraviti na motoristično sezono in katera oprema je potrebna.

 

Preglejte svojo opremo

Preden se odpravite na prvo vožnjo, preverite, ali vaša motoristična oprema še služi svojemu namenu.

Preverite motoristične hlače, moto rokavice in motoristično čelado, saj so ti kosi opreme ključni za varnost pri vožnji. Če opazite kakršnekoli poškodbe ali obrabo, je priporočljivo, da jih zamenjate.

Vse kose motoristične opreme lahko najdeš v specializirani trgovini, kot je na primer KMC moto shop.

Še posebej pomembna je motoristična čelada, ki se mora ravno prav tesno prilegati, da lahko pravlja svojo nalogo. Zato tudi svetujemo, da vedno kupite novo in ste tako lahko prepričani, da je z njo vse v najlepšem redu.

Ne pozabite na prvi servis

Redno vzdrževanje in servisiranje motorja sta ključna za dolgo življenjsko dobo in varno vožnjo. Pred pričetkom sezone se prepričajte, da je vaš motor v dobrem stanju in da je bil predhodno servisiran. Preverite tekočine, pnevmatike in zavorne obloge.

 

V primeru, da naletite na kakršnekoli težave, se obrnite na strokovnjaka za popravilo motorjev.

  • Najprej je treba pregledati zračni filter in ga po potrebi zamenjati. Umazan ali zamašen zračni filter lahko zmanjša učinkovitost motorja, kar lahko privede do poškodbe motorja ali celo do okvare.

 

  • Nato je potrebno pregledati tudi olje in ga po potrebi zamenjati. Če je olje starejše od enega leta, je priporočljivo, da ga zamenjate, tudi če ste lani prevozili manj kilometrov. Vseeno je potrebno zamenjati olje tudi, če je preteklo več kot 6 mesecev od zadnje menjave.

 

  • Pregledati je treba tudi akumulator in ga po potrebi napolniti ali zamenjati. Ne pozabite tudi preveriti kablov, ki so povezani z akumulatorjem, in jih po potrebi zamenjati.

 

  • Naslednja na seznamu so zavore. Preverite, ali so zavore dobro odzivne in če je potrebno, zamenjajte zavorne obloge. Prav tako je pomembno preveriti nivo tekočine v zavorah in ga po potrebi dopolniti.

  • Za varnost na cesti je pomembno tudi, da so pnevmatike v dobrem stanju. Preverite, ali imajo pnevmatike dovolj profila in da niso obrabljene ali poškodovane. Če je potrebno, zamenjajte pnevmatike.

 

  • Na koncu preverite tudi luči in signalno napravo ter zamenjajte žarnice, če so poškodovane ali ne delujejo pravilno.

 

Poskrbite za svojo kondicijo

Čeprav je videti povsem drugače, je vožnja z motorjem garaško delo. Motoristična vožnja je v resnici lahko fizično naporna in zahteva dobro kondicijo.

Preden se odpravite na daljšo vožnjo, se posvetujte s svojim zdravnikom in preverite, ali ste dovolj fit za tovrstne aktivnosti.

Redna vadba bo poskrbela, da boste lažje obvladovali motor in se izognili morebitnim poškodbam. Imejte v mislih, koliko kilogramov ima vaš jekleni lepotec in kaj to pomeni pri veliki hitrosti ali potencialnih padcih. Trenirajte že pozimi – spomladi pa formo vzdržujte.

Motoristična vožnja lahko namreč zahteva veliko fizične moči in vzdržljivosti, zato je pomembno, da ste telesno pripravljeni.

Priporočljivo je, da pred začetkom sezone poskrbite za redno vadbo, ki vključuje tudi krepitev mišic, ki so pomembne pri vožnji s motorjem, kot so mišice rok, hrbta in nog.

Prav tako je pomembno, da poskrbite za primerno prehrano in hidracijo, saj vam bo to omogočilo, da ostanete osredotočeni in polni energije med vožnjo.

Za konec lahko rečemo, da je priprava na motoristično sezono ključna za varno in uživaško vožnjo. Ne pozabite preveriti svoje motoristične opreme, poskrbeti za redno vzdrževanje in servisiranje motorja ter se prepričati, da ste dovolj fit za tovrstne aktivnosti. Le s pravo opremo, rednovzdrževanim motorjem in dobro kondicijo bo vožnja prijetna in varna.

 

 

 

Komentarji