Pride kdaj kakšen dan, ko se zvečer zleknete na kavč in se vam “zalušta” filma z veliko akcije? Predstavljamo nekaj dobrih vojnih filmov, ki segajo vse od leta 1963 pa do danes. 

Shindlerjev seznam je ameriški film, ki je izšel leta 1993. Režiral ga je Steven Spielberg in govori o življenju Oskarja Schindlerja, nemškega podjetnika in člana nacistične stranke, ki je med drugo svetovno vojno rešil življenja več kot 1.000 Judov. Film je posnet po knjigi “Schindlerjev seznam” avtorja Thomasa Keneallyja.

Bitka na Neretvi je jugoslovanski vojni film. Nastal je leta 1969 pod budnim očesom Veljka Bulajića in govori o dogodkih med drugo svetovno vojno na ozemlju Jugoslavije, ko je partizanska vojska izvedla veliko ofenzivo proti okupatorju. Film se osredotoča na bitko na Neretvi, ki je bila ključni dogodek v tem vojaškem spopadu. Znan je po svoji izjemni produkciji, kompleksni zgodbi in odlični igri igralcev.

Sovražnik pred vrati je vojni film iz leta 2001. Film Jean-Jacques Annauda se osredotoča na zgodbo dveh odličnih ostrostrelcev, ki se med saboj borita v mestu Stalingrad. Glavna igralca Jude Law in Ed Harris izjemno prikažeta napetost med dvema ostrostrelcema, ki imata veliko spoštovanja drug do drugega, a sta postavljena na nasprotni strani konflikta. Film prav tako prikaže tudi brutalnost vojne in grozote, ki jih doživljajo vojaki in civilisti med vojno.

Film Fury je prišel v kinematografe leta 2014. Režiral ga je David Ayer in govori o ameriški tankovski posadki, ki se med drugo svetovno vojno bori v Evropi.  Ekipa se mora spopasti s pomanjkanjem goriva, streliva in vojaške opreme ter hkrati z obremenjujočimi vojaškimi ukazi. Film je znan po svoji brutalnosti, realističnosti in intenzivnosti ter odlični igri glavnih igralcev. V glavnih vlogah nastopata Brad Pitt in Logan Lerman.

Hrabro srce je ameriški zgodovinski vojni film, ki je izšel leta 1995. Režiral ga je in v glavni vlogi nastopil Mel Gibson. Film govori o legendarnem škotskem bojevniku Williamu Wallaceu, ki se upira angleški okupaciji Škotske v 13. stoletju. Film je prejel pet oskarjev, med drugim tudi oskarja za najboljši film in bil na splošno dobro sprejet s strani kritikov in občinstva.

Desant na Drvar je jugoslovanski vojni film, ki je izšel leta 1963. Zgodba, v režiji Fadila Hadžića, govori o drznem načrtu partizanske vojske, da bi osvobodili Drvar izpod okupacije nacistične vojske med drugo svetovno vojno. Film prikazuje kako so partizani načrtovali napad, izvedli osvoboditev mesta in se vrnili v varno območje.

Neslavne barabe (v izvirniku “Inglourious Basterds”) je ameriški vojni film iz leta 2009. Režiral ga je Quentin Tarantino in govori o skupini ameriških vojakov v drugi svetovni vojni, ki se borijo proti nacistom v Franciji. Film je znan po svoji značilni Tarantinovi režiji, dialogih, nasilju in humorju. Film je prejel osem nominacij za oskarja in osvojil dva, vključno z oskarjem za najboljšo stransko vlogo, ki ga je prejel Christoph Waltz.

Sestreljeni črni jastreb (v izvirniku “Black Hawk Down”) je ameriški vojni film, ki je izšel leta 2001. Film v režiji Ridleya Scotta govori o bitki v Mogadišu, Somaliji leta 1993 med vojaško silo Združenih držav in somalijskimi uporniki. Film, ki temelji na knjigi Marka Bowdena iz leta 1993, se osredotoča na enoto ameriških vojakov, ki je poslana na misijo, da ujame vodjo somalijskega uporniškega gibanja. Stvari kmalu zapletejo, ko helikopter, ki prevaža enega od oddelkov, sestrelita somalijska upornika. Enota ameriških vojakov se hitro znajde v nevarni situaciji, ko jih obkolijo in se morajo boriti za svoja življenja.

Apokalipsa zdaj je ameriški vojni film, ki je nastal leta 1979. Nastal je pod taktirko Francisa Forda Coppola, govori pa o ameriški vojni v Vietnamu. Film, ki temelji na romanu Josepha Conrada, spremlja kapetana Willarda, ki se odpravi na nevarno misijo, da bi ubil polkovnika Kurtza, ki se je v džungli odcepil od vojske in postal vodja lastne vojaške enote.

Edini preživeli (v izvirniku “The Lone Survivor”) je ameriški vojni film, ki je izšel leta 2013. Temelji na resnični zgodbi skupine vojakov Navy Seals, ki so bili poslani na misijo, da eliminirajo talibanskega voditelja v Afganistanu leta 2005, a se je vse skupaj močno izjalovilo. Film, ki ga je režisiral Peter Berg, velja za enega najboljših vojnih filmov v zadnjem času.

Reševanje vojaka Ryana je ameriški vojni film iz leta 1998. Govori o skupini vojakov za časa druge svetovne vojne, ki se odpravijo na nevarno misijo, da bi rešili vojaka Jamesa Ryana. Film je znan po svoji izjemni režiji, akcijskih prizorih in intenzivnosti. V njem nastopajo Tom Hanks, Matt Damon in Edward Burns, film pa velja za eno največjih mojstrovin Stevena Spielberga.

Sutjeska je jugoslovanski vojni film, ki je izšel leta 1973. Režiral ga je Stipe Delić in govori o bitki za Sutjesko, eni največjih bitk druge svetovne vojne na ozemlju Jugoslavije. Bitka se je odvijala med majem in junijem leta 1943 in je bila pomembna za osvobodilno gibanje Jugoslavije. V glavnih vlogah nastopajo Bata Živojinović, Boris Dvornik, Tihomir Arsić in Ljubiša Samardžić. Film je bil posnet z velikim proračunom in z uporabo velikega števila igralcev in vojakov ter velja za enega najbolj znanih jugoslovanskih filmov. Je tudi politično pomemben, saj je bil narejen v času, ko se je Jugoslavija osamosvajala od Sovjetske zveze in je bil v skladu z jugoslovansko politiko neuvrščenosti.

Preboj je slovenski nizkoproračunski partizanski film iz leta 2019, ki ga je režiral Dejan Babosek. Zgodba temelji na knjigi Past na Menini planini, ki je nastala pod peresom Franca Severja – Frante. Zgodba je postavljena v leto 1945, ko se je v hudi zimi približno 500 partizanov umaknilo na visokogorsko planoto, kjer jih je obkolila SS divizija z 12 000 nemškimi vojaki.

Vse tiho na zahodni fronti (v izvirniku “All Quiet on the Western Front”) je ameriški vojni film, ki je izšel leta 1930. Režiral ga je Lewis Milestone in govori o izkušnjah mladega nemškega vojaka Paula Baumerja med prvo svetovno vojno. Film temelji na istoimenski knjigi Ericha Maria Remarquea. Bil je dobro sprejet s strani kritikov in javnosti ter bil tudi finančno uspešen. Film je prejel dva oskarja, za najboljši film in najboljšo režijo. Danes velja za klasiko ameriškega filma in za enega najboljših vojnih filmov vseh časov.

Komentarji