Apple je predstavil novi iPhone SE (2020), katerega je že možno kupiti tudi v Sloveniji. Skupna cena naprave ob vezavi pri mobilnih operaterjih je okvirno med 350 € in 450 €, pri nakupu v prosti prodaji pa boste za najnovejši Applov proizvod odšteli nekaj več kot 500 €. Če model SE na hitro ocenimo, lahko rečemo, da sta nas prepričala majhna masa in (glede na druge modele iPhone) nizka cena. Medtem bi kapaciteta baterije lahko bila boljša, tehnologija zaslona pa tudi ni najnovejša.

iPhone SE 2020 je bil narejen samo z enim ciljem – ustvariti nov iPhone po najnižji ceni do sedaj. Nov Applov pametni telefon bo lahko vaš že za nekaj sto evrov. Zasnova telefona je verjetno znana vsem, ki so iPhone uporabljali v zadnjih nekaj letih. Gre za 4,7-palčni (11,94 cm) zaslon, ki ima spodaj domači gumb (angl. “home button”) z vgrajenim čitalcem prstnih odtisov. Morda zgleda nekoliko manjši od drugih modelov iPhone z zaslonom preko celotne sprednje strani naprave. Majhnost je pravzaprav njegova prednost, saj je zaradi tega lažji in se žepu prilega veliko bolj kot recimo iPhone 11.

Apple pri oblikovanju novega modela SE ni uporabil svoje najnovejše tehnologije. Čeprav je telefon dokaj dobro odporen na vodo pa zaradi starejšega dizajna na dnu nima vhoda za slušalke. Zaradi starejše tehnologije zaslona je lahko ogled video posnetkov na zelo močni svetlobi otežen. Na prvi pogled bi lahko rekli, da je dizajn enak iPhonu 8, vendar to ne drži. Model SE poganja procesor Apple A13, ki občutno izboljša delovanje. Fotografije, posnete s to napravo, bodo zadovoljile večino uporabnikov, kljub temu da niso tako kakovostne kot pri modelu iPhone 11 Pro Max.

Največja pomanjkljivost je zagotovo kapaciteta baterije. Če mobilni telefon pogosto uporabljate, bo procesor A13 zaradi energijsko požrešnih aplikacij baterijo izpraznil že v enem dnevu. Ob vsem tem ne pozabimo, da novi SE sledi svojemu predhodniku in ponuja model iPhone za manj denarja kot bi pričakovali. Čeprav se ne more pohvaliti z vrhunskimi tehnološkimi specifikacijami, je to najcenejši Applov iPhone, ki vsebuje solidno strojno opremo. Za marsikoga je to cenovno dostopen vhod v svet naprav Apple.

Tehnične podrobnosti:

  • operacijski sistem iOS 13,
  • procesor A13 Bionic z novo tretjo generacijo Neural Engine,
  • HD-zaslon z diagonalo 4,7 palca (11,94 cm), 1334 x 750 točk,
  • glavna kamera z 12 MP (širokokotna),
  • sprednja HD kamera z 7 MP,
  • baterija s kapaciteto 1821 mAh,
  • možnost brezžičnega polnjenja,
  • snemanje videa v ločljivosti 4K.

Povzeto po: TechRadar

J. R.

Komentarji