prodaja rabljenega avtomobila

Mnogi, če ne celo večina, so vsaj enkrat ali večkrat postavljeni pred izziv – prodajo avtomobila. Za nekatere to predstavlja breme in se stvari otepajo, nekateri pa ob prodaji uživajo in se prodaje ter nakupa novega avtomobila veselijo. Tisti, ki nimajo časa ali pa se prodaje ne veselijo, imajo možnost, avtomobil prodati trgovcu z avtomobili, ki bo kadarkoli odkupil vaš avtomobil. Le ena težava je, za avtomobil bo ponudil pol manjšo ceno, kakor je avtomobil zares vreden. Po tem trgovec ponavadi avtomobil popravi, če gre za kakšne praske in podobno, ga očisti, da izgleda kot nov, in počaka na pravega kupca.

Če pa spadamo v drugo skupino ljudi, ki bodo, če ne drugega, samo poizkusili prodati svoj avtomobil, pa se nam kar naenkrat pojavi vrsta vprašanj. V Sloveniji se velika večina avtomobilov proda preko spletnega oglasnika Avto.net. Svetujem, da pred objavo oglasa poiščete že obstoječi oglas enakega avtomobila na tej spletni strani. Če je oglasov več, si izberemo oglas, ki se nam zdi najbolj privlačen. Nato preprosto kopiramo iz tega oglasa. Če so slike narejene recimo nekje na travnati površini, v ozadju je voda, dan pa je sončen, bomo tudi mi počakali na sončni dan in poiskali podoben kraj za slikanje. Ko imamo slike, se lahko lotimo opisa avtomobila. Tu nam v veliki meri pomaga spletni oglasnik z ogromno možnostmi. Zraven le dopišemo, katero različico opreme ima naš avtomobil in če ima kakšne posebnosti. Potrebno pa je seveda določiti tudi ceno. Na to vpliva veliko dejavnikov. Če vprašamo ekonomiste, nam bodo odgovorili, da obstajata dva dejavnika, ki vplivata na ceno. To sta povpraševanje in ponudba. Grobo rečeno imajo povsem prav, vendar to ne zajema vsega. Če želimo avtomobil prodati še isti dan, je situacija podobna situaciji iz prejšnjega odstavka, cena bo po vsej verjetnosti zelo nizka. S tega vidika svetujem, da si za prodajo avtomobila vzemite čas. Recimo mesec pred nakupom novega začnite prodajati starega. Tako se izognete prenizki ceni. Tako najprej nastavite previsoko ceno, za katero mislite, da se avtomobil ne bo prodal. Saj nikoli ne veš, kje te čaka prijetno presenečenje. Mogoče pa bo avtomobil le prodan za previsoko ceno. Nato, če te sreče nimate, postopoma znižujte ceno do tiste klasične za vašo vrsto, znamko, model, letnik … avtomobila. V oglas dodajte čim več dodatnih stvari. Recimo, dva kompleta gum, dodatna platišča, vlečno kljuko, itd. Skratka, vaš oglas je potrebno narediti bolj privlačen od ostalih. Bodite izvirni in dodajte še kakšno preprosto stvar. Na primer, da avto lahko pripeljete potencialni stranki pokazati na dom ali kaj podobnega.
 

spletna stran prodaja rabljenega avtomobila
Vir: avto.net

Od tega, kako hitro boste jeklenega konjička prodali, je od vsega zgoraj naštetega odvisna tudi volatilnost. Med bolj volatilne avtomobile spadajo avtomobili, ki jih največkrat srečate na cesti. To so recimo VW-ji, Škode, Fordi … Takšni avtomobili se bolj kot ne zlahka prodajo in povpraševanja je vseskozi dovolj. Če pa se spravite prodajati kakšnega Lexusa, Jaguarja, Porscheja itd., pa bo to trši oreh. Lastniki bolj luksuznih znamk večinoma namreč kupujejo nove avtomobile in ne rabljenih. Zato boste morali nastaviti zelo nizko oziroma prenizko ceno, da bo avto prodan.

Lahko pa srečo iščete v tujini. Če ste takega tipa in vas to zanima, je odlična možnost prodaja avtomobila v kakšni tuji državi, kjer po možnosti bolj cenijo uvožene avtomobile kot domače. V mislih imam predvsem balkanske države. Bolj kot greste proti jugu, bolj je cenjen slovenski avtomobil. Seveda v vseh državah ni tako, vendar so po večini domači avtomobili (recimo v BiH) dražji od uvoženih. Kupec pa mora poznati zakone in pravila glede uvoza avtomobila.

Še zadnji nasvet – pri prodaji avtomobila se obnašajte, kot bi želeli, da se obnaša oseba, ki avtomobil prodaja vam. Srečno!

 

N. P.

Komentarji