Trenutno je na zavodu za zaposlovanje nekaj več kot 3000 prostih delovnih mest. Na dveh največjih zaposlitvenih portalih, Zaposlitev.info in Mojdelo, je bilo objavljenih okoli 2300 oziroma 1100 zaposlitev. Čeprav mnogi mislijo, da trg dela poleti počiva, je v resnici zelo aktiven; vsako peto podjetje v Sloveniji bo septembra iskalo nove delavce.

Zaposlitveni oglasi na različnih portalih se lahko podvajajo, saj delodajalci želijo doseči čim večji krog potencialnih kandidatov in jim ni treba sporočati njihovih potreb na skupnem zbirališču. Zato točnih podatkov o številu prostih delovnih mest ni. Po poročanju portala MojeDelo je povpraševanje po novih kadrih veliko, baza ustreznih kandidatov pa je skoraj prazna. »V prvih treh mesecih letošnjega leta smo objavili 80 odstotkov več zaposlitvenih oglasov kot v enakem obdobju lani, število delodajalcev na portalu MojeDelo pa se je več kot podvojilo,« so povedali. Poleti se povpraševanje po delavcih zmanjša le za nekaj odstotkov, kar beležimo že zadnjih šest let. Enake izkušnje imajo tudi na portalu Zaposlitev.info.

Poleti se število oglasov nekoliko zmanjša, v začetku poletja pa se poveča iskanje novih delavcev v gostinstvu in turizmu ter za sezonska dela. Lani je bilo največ povpraševanja po delavcih v teh dejavnostih aprila, maja in avgusta, kar kaže, da so potrebe za poletno sezono pokrite prej. Četrtletne raziskave Manpowergroup tudi kažejo, da naj bi sezonski delavci med julijem in septembrom zaposlili več sezonskih delavcev, vendar to ni običajno.

Letos bo največ povpraševanja po delavcih v gradbeništvu, saj naj bi v tej dejavnosti od julija do septembra zaposlovalo skoraj vsako tretje podjetje. Iščeni so tudi IT strokovnjaki, strojni inženirji in visoko specializirani kadri v proizvodnji, predelovalnih dejavnostih in logistiki. Na portalu Zaposlitev.info navajajo, da je oglasov za sezonska dela poleti, a najbolj iskani profili so enaki kot v preostalem delu leta: v proizvodnji, inženiringu, prodaji, tehničnih storitvah, trgovini, transportu, logistiki, elektrotehniki. , gostinstvo in turizem, IT in management.

Zavod za zaposlovanje ugotavlja, da je poleti več prostih delovnih mest v izobraževanju. Lani julija so zabeležili največjo potrebo po kadrih v celem letu. Poleg tega se poleti nekoliko poveča število prostih delovnih mest za določen čas, medtem ko se postopoma povečuje delež zaposlitev za nedoločen čas.

Poleti so iskalci zaposlitve manj aktivni, saj med počitnicami dlje počivajo. Na portalu Zaposlitev.info ugotavljajo, da je poletje priložnost za najbolj proaktivne kandidate, saj je prijav manj, kar poveča možnosti za zaposlitev na razgovoru. Pametni telefoni in internetne povezave omogočajo prijavo na delovna mesta tudi z oddaljenih lokacij.

Na portalu Zaposlitev.info ugotavljajo, da so kandidati zdaj bolj aktivni kot pred tremi leti, saj se število prijav v juliju in avgustu v primerjavi s prej ni zmanjšalo za 15 do 20 odstotkov. Število prijav na zaposlitvene oglase se lansko poletje tako rekoč ni zmanjšalo.

Brezposelni si lahko poleti oddahnejo od iskanja dela, vendar se morajo o tem predhodno dogovoriti s svetovalko na zavodu za zaposlovanje. Delodajalci jih poleti zaposlujejo manj, zato je zavod zaradi neaktivnosti pri iskanju dela poleti vrgel nekoliko več brezposelnih kot običajno.

Te zanima aktualna ponudba prostih delovnih mest? Preveri: aktualna prosta delovna mesta na portalu Zaposlitev.info.

Komentarji