Marsikatero spolno bolezen težko prepoznamo, veliko krat se zgodi, da zaradi nevednosti sploh ne vemo, da bolehamo zanjo. Tukaj je seznam najpogostejših spolnih bolezni in njihovih simptomov na katere morate biti posebej pozorni saj se lahko v primeru nezdravljenja pojavijo dolgotrajnejše posledice.

Tveganje za okužbo s spolno prenosljivo boleznijo se poveča s pogostim menjavanjem spolnih partnerjev. Pomembno vlogo pri tem odigrava tudi uporaba kondoma, ki ne le preprečuje, da se okužite temveč ščiti tudi pred nezaželeno nosečnostjo. Brez uporabe kondoma so predvsem tvegani vaginalni in analni spolni odnosi. Velikega pomena je tudi osebna higiena, ki odločilno prispeva k zdravju vaših spolnih organov.

Najbolj pogosta, a hkrati tudi najbolj tiha in neprepoznavna bolezen je klamidija. Pri moških so simptomi sicer veliko bolj opazni kot pri ženskah. Pojavijo se v obliki vnetja sečnice in pogostega uriniranja. Zelo težko prepoznavna bolezen je tudi gonoreja, ki jo moški občutijo predvsem pri bolečem uriniranju in izcedku. Po navadi se pojavi tudi vnetje žrela ali driska. Za slednjo je značilen tudi neprijeten in močan vonj predvsem pri jutranjem uriniranju.

Dokaj pogosta bolezen, ki vas lahko doleti so tudi sramne uši, ki so vidne na dlakah. Zdravljenje teh predpiše zdravnik, prvi ukrep, ki se ga morate sami poslužiti pa je, da prekuhate spodnje perilo in rjuhe.

Neboleča razjeda na penisu je lahko znak sifilisa. Pozneje se razjedi pridružijo še izpuščaji in povečane bezgavke. Slednja bolezen je lahko predvsem nevarna v primeru, da je ne zdravite saj lahko v tem primeru prizadene možgane in srce. Na spremembe pri spolnih organih moramo biti posebno previdni, kajti že samo srbenje, boleči spolni odnos ali boleča erekcija so lahko znaki okužbe s spolno prenosljivo boleznijo.

Komentarji