Okolijski aktivisti nenehno spodbujajo izdelke in ideje, ki se jim zdijo prijaznejši do našega planeta. Izkazalo se je, da to ni vedno res. Nekateri izmed njih so manj prijazni do okolja kot bi sprva mislili.

Električni skuterji

Primer tega je ena izmed raziskav, ki je ugotovila, da električni skuterji ustvarijo več emisij toplogrednih plinov na kilometer kot potovanje z avtobusom, kolesom in celo mopedom. Raziskovalci so ugotovili, da so materiali, ki so potrebni za izdelavo baterije, koles in okvirja skuterja ter razporejanje skuterjev pomembno vplivali na emisije toplogrednih plinov. Podjetja, ki električne skuterje tržijo sicer trdijo, da je njihov ogljični odtis majhen ali enak nič, kar je drzna izjava. Kolesarjenje, tudi ob uporabi električnega kolesa, je okolju prijaznejše. E-skuterji zdaleč niso edini. Tu je še nekaj proizvodov, ki ne izpolnjujejo svojih zelenih obljub.

Kovinske steklenice za vodo

V času, ko želimo zmanjšati količino odpadkov, je ponovna uporaba embalaže za tekočine dobra ideja. Proizvodnja aluminijastih steklenic ima negativne posledice. Aluminij se pridobiva iz rude boksita, ta je v rudninah in negativno vpliva na naše okolje. Za rafiniranje rude se porabi ogromno energije. Podobno je pri steklenicah iz nerjavnega jekla. Namesto ponovne uporabe se uporabljajo materiali iz rud.

Sončne celice

Paneli za pridobivanje električne energije s pomočjo sonca na strehah hiš so postali sinonim za »čisto energijo«. Teoretično predstavljajo sijajen način ogrevanja vode in oskrbo doma z obnovljivo energijo, vendar ob tem negativno vplivajo na okolje. Paneli so izdelani pri 2.000 stopinjah Celzija. Pri izdelavi pride do velike porabe fosilnih goriv. Vsebujejo tudi redke zemeljske kovine. Kot že njihovo ime pove, teh na svetu ni veliko. Sončne celice predstavljajo obremenitev za okolje na koncu svoje življenjske dobe, saj se jih trenutno zelo težko reciklira. Večino sestavnih delov namreč ni mogoče ponovno uporabiti in se jih preprosto zavrže.

Papirnate vrečke

Uporaba papirnatih vrečk se zdi koristna v primerjavi s plastičnimi vrečkami, v resnici pa njihova izdelava povzroča uničenje dreves. Za izdelavo papirnate vrečke se porabi do štirikrat več energije in po navadi ne »preživijo« dovolj dolgo, da bi jih uporabljali tolikokrat kot plastične. Raziskave so pokazale, da se papir na odlagališčih zaradi pomanjkanja svetlobe in kisika ne razkraja nič hitreje kot plastika. Poleg tega zaradi svojega večjega volumna zavzamejo več prostora na že tako velikih odlagališčih.

Ekološko pridelana zelenjava

Številne študije so spodkopale mit ekoloških kmetij. Raziskava, ki je bila lani objavljena v reviji Nature, je pokazala, da so konvencionalne kmetije z visokim donosom boljše kot ekološke, saj se na njih pridobi okoli 20 % več pridelkov. V nasprotju s predstavami mnogih ljudi je intenzivnejše kmetijstvo, ki uporablja manj zemlje, boljše za okolje. Obstaja mit, da je organska, ekološko pridelana hrana bolj zdrava od tiste, pridelane po običajnih metodah. Dva sistematična pregleda, en z univerze Stanford in drug iz ekipe akademskih študentov v Oxfordu, nista našla dokazov, da so ekološka živila bolj hranljiva ali da vodijo k boljšim zdravstvenim rezultatom za potrošnike.

J. R.

Vir: https://www.rt.com/news/465745-harmfful-eco-friendly-products/

Komentarji