Imate občutek, da si zapomnite vedno manj stvari? V času epidemije so lahko vaše misli razmetane povsod in to lahko pripelje tudi do slabšega spomina. Zato smo za vas pripravili nekaj enostavnih stvari, s katerimi si lahko sami izboljšate spomin.

Jejte zelenjavo

Ne le da vas zelenjava oskrbi z železom in vlakninami, dobra je tudi za vaše možgane. Nedavne raziskave so pokazale, da uživanje ene do dveh porcij listnate zelenjave na dan izboljša vaš spomin in kognitivne sposobnosti.

Pijte dovolj vode

Priporočen dnevni vnos vode je od 0,5l do 0,75l na 25kg. V preteklih raziskavah so že ugotovili, da dehidracija vpliva na kognitivne sposobnosti. To velja predvsem za koncentracijo, budnost in kratkoročni spomin.

Jejte več rib

Omega-3 maščobe imajo neverjeten vpliv na spomin. To so dokazali že s številnimi raziskavami. Če ne jeste rib ali ste vegan, pa lahko namesto rib uživate alge, ki so bogate z omega-3 maščobami.

Igrajte se igre s kartami

Igre s kartami so odlične pri izboljševanju koncentracije in tako posledično pri izboljševanju spomina. Za najboljše urjenje spomina se igrajte igro spomin, kjer s pomočjo spomina iščete pare.

Jejte jagodičasto sadje

Uživanje jagodičastega sadja je povezano z boljšim spominom.Takšno sadje je bogato z antioksidanti, antioksidanti pa preprečujejo vstop določenih toksinov v možgane. Dobro je da uživate takšno sadje brez sladkorja in vzgojeno brez gnojil in kemikalij.

Glejte manj televizije

Nasplošno imajo ekrani dokaj slab vpliv na spomin. Televizija vaše možgane stimulira drugače kot npr. družabne igre. Zapomnili si boste kaj ste gledali po televiziji, za druge stvari pa bo v vaši glavi ostalo manj “prostora”.

Igrajte miselne igre

Miselne igre, pa naj bo to sudoku, križanke, rebus, sestavljanke ali kaj podobnega. Vse te igre stimulirajo vaše možgane na pozitiven način in izboljšujejo spomin. Če nimate druge izbire jih igrajte na telefonu ali računalniku, vsekakor pa je najboljša izbira če se poslužite iger v fizični obliki.

Dovolj počivajte

Spanec je za marsikoga velika skrivnost. Veliko se o spanju še ne ve, ve pa se, da če ga primanjkuje negativno vpliva na spomin. Boljši spomin pa boste imeli po dolgi naspani noči.

Dovolj se gibajte

Fizična aktivnost požene kri po žilah. Tudi ko imamo manj energije in motivacije, nam bo sprehod, tek ali druga vadba pomagala, da se aktiviramo.

 

Vir: Men’s Health

Komentarji