Poletje se je tudi po koledarju začelo. Ohranjanje ohlajenosti telesa v tem času leta je pomemben izziv. Na vročino se je bolje pripraviti vnaprej. Ko enkrat pride do dehidracije ali opeklin, je že prepozno.

Ostanite hidrirani

Voda je bistvenega pomena za ohranjanje hladu v vročem vremenu. Voda ohranja telo ohlajeno in jo je potrebno piti, tudi če se ne počutite žejne. Če ste športno aktivni, je priporočljivo, da pijete pijače, ki telesu povrnejo izgubljene vitamine in elektrolite. Najboljši način za preverjanje stopnje hidracije je merjenje barve urina. Vse, kar je temnejše od slamnate barve, je verjetno pokazatelj, da je dehidracija na obzorju in je potrebno piti vodo.

Mrzel veter

Če imate doma ventilator, ga lahko uporabite v kombinaciji z ledom. Pred ventilator namestite skledo ali pladenj ledu. Ko bo ventilator pihal in se bo led topil, bo vaša soba postala hladnejša.

Jejte večkrat po manj

Ko telo prebavlja večje obroke, se dodatno segreje. Toplota je potrebna za razgradnjo hrane, zato je boljše redno jesti v manjših količinah.

Izberite bombaž

Ko je zunaj vročina, je izbira lahkih bombažnih oblačil najboljša možnost. Izogibajte se temnim barvam in raje izberite poletne, svetlejše, bele, saj obstaja večja verjetnost, da ta odbijejo sončne žarke. Ali pa bodite kot fantje iz šole v angleškem mestu Exeter. Ti so imeli šolsko uniformo, ki je vsebovala samo dolge hlače. V znak protesta zaradi visokih temperatur so v šolo prišli v krilih.

Ohladite svoja zapestja in stopala

Če se odpravljate spat, ohladite zapestja in stopala s hladno vodo. To vam bo pomagalo, da se ohladite in boste poleti lažje zaspali. Čez dan pa lahko stopala potopite v vedro mrzle vode.

Načrtujte vnaprej

Ne glede na to, kaj počnete na prostem, vam bo načrt pomagal zmanjšati nepotrebno aktivnost v vročini. Če imate načrt, lahko nastavite časovne omejitve vaše izpostavljenosti toploti in načrtujete načine za zmanjšanje učinkov vročine, preden se vsak dan soočite z njo. Ko se odpravljate na pohod, preučite zemljevid na začetku dneva in izračunajte najboljšo pot, še posebej tisto, ki izkorišča senco, kjer je to mogoče. Med plavanjem spremljajte svoj čas v bazenu. Zaradi hladilnega učinka vode boste morda mislili, da je izpostavljenost soncu minimalna, vendar predolgo kopanje brez ponovne uporabe kreme za sončenje ali premora lahko povzroči opekline. Če se v vročih dneh veliko vozite, poskrbite, da bo vaše vozilo pregledano in bo vaša klimatska naprava delovala pravilno.

J. R.

Vir: https://www.thesun.co.uk/fabulous/3787300/heatwave-sun-tips-summer-cool-hot-weather/

Komentarji