So pametnejše mačke ali psi? Morda je raziskava iz leta 2017 dokončno rešila debato. Skupina raziskovalcev je s štetjem nevronov poginulih živali prišla do odgovorov, ampak ni vse tako preprosto, kakor se zdi na prvi pogled.

Mačke ali psi? To je večna debata med ljubitelji psov in mačjimi fanatiki po vsem svetu. Vsaka skupina je prepričana, da so njihovi hišni ljubljenčki boljši, toda kdo ima prav? Raziskovalci z univerze Vanderbilt iz ZDA so želeli razpravo objektivno rešiti. Z likvidacijo možganov poginulih živali je ekipa preštela, koliko nevtronov ima vsaka žival. Poginule živali so darovali živalski vrt, gozdni rezervat in več lastnikov hišnih ljubljenčkov. Raziskava ni bila namenjena le primerjanju psov in mačk. Pregledali so tudi možgane dihurjev, mungov, rakunov, hijen, levov in rjavega medveda.

Uporabljena je bila podobna tehnika, ki je bila prvotno zasnovana za štetje nevronov v človeških možganih. Proces vključuje raztapljanje možganov, s čimer se nevroni utekočinijo. Tako dobimo “možgansko juho”, v kateri je nato ekipa preštela plavajoče nevrone. Ugotovili so, da imajo psi približno dvakrat toliko nevronov kot mačke – to pomeni 530 milijonov nevronov. Mačke so na drugi strani imele 250 milijonov nevronov. Za ljudi vemo, da imajo približno 16 milijard nevronov. Glede na to raziskavo so ljudje 30-krat “pametnejši” od psov in približno 60-krat “pametnejši” od mačk. Če bi inteligenco preprosto izenačili s številom nevronov, potem so rezultati jasni. Logična posledica je, da so psi veliko sposobnejši kot mačke.

Psi imajo tako večjo “možgansko moč” kot mačke, a vse morda ni tako, kot se zdi. Raziskava je prišla do presenetljivih rezultatov pri drugih sesalcih. Večji plenilci, kot so hijena, lev in rjavi medved, so imeli manj nevronov kot nekateri manjši. Pravzaprav je imel rjavi medved toliko nevronov kot mačka. Število nevronov pa ni merilo za inteligenco, ki bi vedno veljalo. V raziskavi so primerjali nekatere mesojede in rastlinojede sesalce. Rastlinojedi naj bi potrebovali manjšo “možgansko moč”. Nekateri rastlinojedi in mesojedi sesalci so imeli približno enako količino nevronov, vendar se je izkazalo, da so mesojedi sesalci inteligentnejši. Vsekakor pa ne moremo inteligence živih bitij kar tako primerjati. Vprašati se, katera vrsta je pametnejša, je kot vprašanje, ali je boljše orodje kladivo ali izvijač. Vsako orodje je zasnovano za določeno težavo in se od drugega razlikuje po tem, kateri problem poskušamo z njim rešiti.

Vir: InterestingEngineering

J. R.

Komentarji