Vprašanje je na prvi pogled dokaj enostavno, vendar, ko se malce poglobimo v samo zadevo, na kaj bomo gledali ob nakupu rabljenega avtomobila, postane sila pomembno. Vrsta takšnih in drugačnih dejavnikov vpliva na to, ali bomo avtomobil (lahko tudi motorno kolo ali pa tovornjak) kupovali na podlagi prevoženih kilometrov, ali na podlagi njegovega letnika. Če govorimo o avtomobilih, menim, da je potrebno izbrati neko »zdravo« zlato sredino glede obojega. Dejstvo je, da so starejši avtomobili sposobni prevoziti več kilometrov kot novejši. Za primer vzemimo Volkswagnov Golf prve ali druge generacije. Ti avtomobili so brez težav ob rednem servisiranju  prevozili tudi do 700.000 km. Dandanes si upam trditi, da ne najdemo več serijskega avtomobila za normalno »človeško« rabo, ki bi s takšno lahkoto prevozil pol milijona kilometrov. Če pa bi se že trudili s kakšnim sodobnim avtomobilom prevoziti npr. 700.000 km, pa bi najbrž morali vsaj enkrat zamenjati celoten motor, menjalnik in pogonski sklop. Če temu prištejemo še druge malenkosti, ki bi popravil naš serviser, je veliko ceneje kupiti nov avtomobil.

Vir: evo.co.uk

Če se vrnemo na začetno vprašanje. Sam menim (in tako delam tudi v praksi), da morajo kilometri na odločitev vplivati nekje 60-70 %, ostalo pa letnik. Naj razložim na primeru iz prakse. Izbiramo med 15 let starim avtomobilom, ki je prevozil 40.000 km in dve leti starim avtomobilom z 150.000 prevoženimi kilometri. Glede na razmerje, katerega zagovarjam, bi sam (če ne upoštevamo drugih dejavnikov in želja) raje izbral ali kupil 15 let star avtomobil. Na to odločitev vpliva tudi dejstvo, da se proizvajalci iz leta v leto trudijo avtomobile narediti bolj kvarljive in ne manj in da imajo novejši avtomobili veliko več elektronike, kot starejši. Če nismo naleteli na »gnilo jajce« iz poplave rabljenih vozil, to pomeni, da bomo s 15 let starim avtomobilom iz zgornjega primera prevozili še vsaj 200.000 km (odvisno od več dejavnikov), z dve leti starim pa le s težavo še kakšnih 100.000plus, stroški servisiranja bodo občutno višji, kot pri starejšemu.

Ko pa se odločimo za nakup avtomobila, pa je najprej potrebno vedeti, katero znamko in model želimo. Glede tega, koliko kilometrov je avtomobil »sposoben« prevoziti, so v ospredju definitivno nemški proizvajalci. Volkswagen, BMW, Mercedes in Audi, so ob minimalnih stroških prevozili največ kilometrov izmed konkurence. Seveda imajo te znamke modele, ki tega ne bodo sposobni in pa na drugi strani še kakšno »pozabljeno« znamko, ki bi spadala zraven. Takoj za tem moramo vedeti, ali kupujemo »bencinarja ali dizla«. Nemci so vsekakor mojstri proizvajanja dizelskih agregatov, zato bodo ti glede kilometrov boljši od bencinskih. Še zadnji filter pa naj bo velikost motorja. Manjši motorji (recimo 1.0 – 1.5) nikakor ne bodo prevozili toliko kilometrov kot npr dvo ali tri literski agregati. Če govorimo o nemških avtomobilih, je tako čisto v redu kupiti avtomobil s 100.000 prevoženimi kilometri. Če pa govorimo npr. o azijskih proizvajalcih pa je zgodba drugačna. Tu je malo bolj pomemben letnik izdelave. Azijski avtomobili so po večini veliko cenejši in zato privlačnejši za evropske kupce. Vendar to pomeni manj kvalitetno izdelavo ter materiale, uporabljene pri izdelavi avtomobilov, ki so občutno manj kvalitetni. Tako nakup 10 let stare Kie ali Hyundaia ne glede na prevožene kilometre ni ravno dobra izbira. Te avtomobile je bolje kupovati novejše.

Ko si izberemo znamko, model, vrsto in velikost motorja, itd., pa je priporočljivo preveriti še nekaj. Velika večina avtomobilov ima namreč tako rekoč kakšno serijsko napako. Ni ga avtomobila, katerega vsi primerki bi delovali 100% brezhibno. Za izbrani avtomobil je tako najbolje poklicati uradnega ali pa neuradnega serviserja in ga povprašati o omenjenih serijskih napakah. Za primer: Mazda 6 (2002-2008) ima serijsko napako na gumijastih tesnilih v motorju, katere je potrebno menjati vsake 60-80 tisoč kilometrov. Ogromno Volkswagnov, izdelanih med letoma 2000 in 2006, je imelo serijsko napako na turbinah in pa v različicah opreme Basis je blago na vratih hitro odstopilo.

Glede na vse zgoraj napisano, bi priporočil nakup VW Passata ali Golfa, Audi A6, A5 in A4 (vsi 3.0 dizel), ter najbolj od vseh BMW 530d. Glede na moje raziskave in poznavanje avtomobilov so ne glede na letnik to najboljše izbire izmed ostale konkurence, za katere je zelo malo možnosti, da boste »zgrešili«.
 

Vir: automobilio.info

 

N. P.

Komentarji