Dan za šale in potegavščine. 1. april slovi kot dan, ko se je upravičeno in celo priporočljivo zlagati. Praznujemo ga pri nas in drugod po svetu, kjer ga imenujejo tudi “Fool’s Day” ali “Gowkie Day”. Od kod izvira, zakaj ga praznujemo in kakšne so odmevne zgodovinske šale?

Obstaja mnogo teorij, zakaj praznujemo 1. april in zakaj smo na dan norcev ali norčavosti ljudje pogosto žrtve raznih šal. Ena izmed razlag se osredotoča na uvedbo gregorjanskega koledarja. Ljudje so v nekaterih delih Evrope namreč praznovali novo leto na marčevsko enakonočje oziroma okoli njega, novi koledarski sistemi pa so opredelili 1. januar kot prvi dan v letu. Ljudje, ki so na spremembo pozabili ali upoštevali stara pravila iz drugih razlogov, so postali žrtve različnih šal.

Mnogi so tudi mnenja, da bi naj ta praznik obveljal kot ostanek običajev, ko so po sedemdnevnem praznovanju pomladanskega enakonočja slednjega zaključili ravno na 1. aprila. Še ena teorija pravi, da je bil Ludvik XIV., sončni kralj, tisti, ki je v začetku 18. stoletja 1. april razglasil za “dan norcev in lažnivcev”. Tega dne bi si ga naj njegov dvorni norček privoščil tako zelo, da bi skorajda ostal brez krone.

Biblijska teorija pa nastanek 1. aprila utemeljuje s svetopisemskim likom Noetom kot prvim “aprilskim norčkom”, ki je pomotoma poslal goloba, da bi našel suho zemljo, preden so vodovja sploh poniknila.

Skozi zgodovino se je zvrstilo kar nekaj šal, ki so zaradi medijske podprtosti doživele svetovne razsežnosti. Za eno takih je leta 2002 poskrbela britanska veriga supermarketov Tesco, ki je v reklami objavila gensko spremenjeni korenček, “whistling carrot”, ki bi naj rasel s konico v zrak. Nastale luknje v korenčku bi naj povzročile, da bi z njim lahko žvižgali.

V letu 1934 si je mnogo ameriških časnikov, vključno z New York Timesom privoščilo svoje bralce in objavilo fotografijo moža, ki leti s pomočjo naprave, ki se napaja s pomočjo njegove sape.

Tudi Švedi so bili zelo izvirni. V zgodnjih 60. letih, ko je njihov takratni še edini televizijski program oddajal črno-belo, so objavili, da lahko gledalci pretvorijo prikaz barv tako, da čez zaslon povlečejo najlonsko nogavico.

M. V. S.

Vir: TimeAndDate 

Komentarji