Nekaj mesecev po spodleteli združitvi med skupinama Fiat Chrysler in Renault je na vidiku nova združitev v svetu avtomobilske industrije. Prišlo bo do združitve med skupino PSA in italijansko-ameriško navezo Fiat Chrysler. Medtem se je pred nekaj časa zaradi EU standardov o emisijah Fiat združil s Teslo.

 

Z dogovorom med tema proizvajalcema avtomobilov bo ustvarjen 50 milijard dolarjev vreden avtomobilski gigant, ki bo deloval na obeh straneh Atlantika. Glede na število proizvedenih vozil se bo znašel na 4. mestu. Na vrhu lestvice kraljuje Toyota, njej pa sledita Volkswagen in Mercedez-Benz. Predstavniki skupine PSA, v lasti katere so Peugeot, Citroen in Opel, so potrdili, da potekajo razprave s ciljem ustvariti eno vodilnih svetovnih avtomobilskih skupin. Pogovori označujejo drugi poskus združitve Fiat Chryslerja v letošnjem letu. Junija so izstopili iz sporazuma z Renaultom, saj so želeli sredstva združiti z drugim podjetjem.

Proizvajalci avtomobilov se poleg motorjev z notranjim zgorevanjem začenjajo ukvarjati z električnimi in avtonomnimi vozili, kar predstavlja precej drag preobrat. Zaradi tega se številni nagibajo k združevanju, tudi s konkurenti. Združitev med PSA in Fiat Chryslerjem ne bi bila brez težav – soočili bi se s političnimi in finančnimi ovirami. Združitev je šele v zgodnjih fazah, če pa bi bila uspešna, naj bi novo skupino vodil izvršni direktor PSA Carlos Tavares. Ta je lani aprila pokazal zanimanje za nakup največjega britanskega proizvajalca avtomobilov, Jaguar Land Rover v lasti Tata Motors. Kljub temu so pri indijskem podjetju Tata dejali, da podjetje ni naprodaj.

Avtomobilski analitik Brian Studioso je dejal, da če v pogovorih sodeluje Tavares, lahko računamo na to, da bodo delovna mesta izgubljena. Ko pride do združevanja evropskih avtomobilskih proizvajalcev, podjetja pogosteje stremijo k zmanjšanju stroškov kot povečanju dohodkov. Zaradi tega bodo nekatera delovna mesta pod vprašajem. Združitev bi sicer pod eno streho prinesla številne znamke, vključno z Alfa Romeo, Citroen, Jeep, Dodge, Lancia, Opel, Peugeot in Vauxhall.

Vir: InterestingEngineering

J. R.

Komentarji